Друштво

ПОВРЋЕ, ВОЋЕ И РИБА ЗА ДЕТОКС ОРГАНИЗМА

Празничну трпезу тешко је замислити без развноврсне, али и висококалоричне хране, па организму послије децембра и јануара, треба одређени предах.

Сарма, суво месо, печење, разне пите и колачи, привлаче многе да се одају претјеривању, а мало ко успије да одоли укусној храни.

Нутрициониста дијететичар Јелена Јелисић истиче да послије обиља висококалоричне и масне хране, као и претјеривања са алкохолом и газираним пићима током празника, организму треба помоћи да се очисти, освјежи и опорави. То је, како каже, најлакше постићи преласком на правилну исхрану која се састоји од три главна оброка и двије ужине.

  • Како би се организам очистио потребно је избацити масну и зачињену храну, газирана пића, превелик унос слаткиша, као и соли. Од меса би требало користити бијела меса и повећати унос рибе, те поврћа поготово у сировом стању – савјетује Јелисићева додајући да би за поврће, уколико се кува, требало водити рачуна да се не прекува.

Уравнотежена и здрава исхрана ће, додаје, допринијети излучивању вишка воде и токсина који се накупљају у организму, а осим тога, довешће и до топљења масних наслага, што за крајњи резултат има и губитак килограма. Да би се постигао такав резултат, потребно је уносити довољно течности.

  • Препорука је да се након празника почну узимати свјеже воће, свјежи воћни сокови, сокови од поврћа, биљни чајеви, чај од ђумбира као и најмање двије литре воде дневно. Послије преласка на овакав начин исхране, организам ће се полако враћати у нормалу, а уколико се поред овакве исхране уведе шетња или нека друга физичка активност свакодневно, резутати ће бити још видљивији – истиче Јелисићева.

Међутим, шетња не познаје старосну границу, а организам сваког човјека ће му бити захвалан због малих свакодневних ситница које увелико доприносе његовом укупном здрављу.

Физичка активност

Физичку активност, према савјетима стручњака, потребно је ускладити са могућношћу сваког појединца, јер млађи могу да раде и захтјевније тјелесне вјежбе, док се старијима то чак не препоручује.

Related posts

Пакетићи и зимница за
дјецу и чланове удружења

Derventski List

Из основне школе понијели најљепше успомене

admin

Уз дипломе крећу новим животним стазама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još