Друштво

Потресни извјештаји,
документи и фотографије

Свједочанство о страдању српског народа и покушају гашења српског идентитета и писма под називом „Бугари у извјештајима Арчибалда Рајса 1915-1918“ представљена је синоћ дервентској публици.

У просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ присутни су имали прилику да послушају о дјелу које сабира седам језика. Оно садржи оригиналне документе сакупљене у истраживању историје Првог свјетског рата у источном дијелу Србије и дијелу према Прокупљу, Пожаревцу и Сурдулици, које је провео један од аутора пуковник – пилот Милорад Ђошић.

– У приређивању, тачније истраживању које је трајало око годину дана, много су нам помогли Архив Србије, мештани села од Алексинца до Сурдулице, па чак и Битола. Дјело садржи оригиналне документе преведене на српски језик, па чак и неке документе које смо добили уз помоћ Народне библиотеке о забранама употребе ћирилице. Идеја за настанак дела десила се због мог порекла, јер су моји родитељи из Пирота, а и мој прадеда је један од преживелих тог ужаса – казао је Ђошић додавши да саме корице дјела носе посебну симболику.

– На горњем делу предње стране корица представљен је воз, а у доњем делу су девојчице, а та страна носи симболику 8.000 украдених српских девојчица у периоду од 1915. до 1918. године, које су Бугари одвезли у Турску и никад их нису вратили. Цело дело садржи потресне извештаје, документе, као и фотографије од којих су можда најтеже оне на којима је овековечено спаљивање живих људи – додао је аутор.

Промоције овог дјела које садржи потресне извјештаје о страдању Срба организовало је Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“.

Related posts

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА У НОВОМ НАСЕЉУ

admin

Неупитна подршка мајкама са троје и више дјеце

admin

Почела исплата пољопривредних подстицаја

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još