Новости

Правда спора, а бивших
логораша све мање

Удружење ратних заробљеника Дервентe данас је на Светог великомученика ђакона Авакума прославило крсну славу, а након полагања вијенаца у Спомен – комплексу Чардак, цвијеће је положено и на централном споменику погинулим борцима Војске Републике Српске.
Освештање и ломљење славског колача, којем су присуствовали бивши логораши из Дервенте и других градова Републике Српске, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, народни посланик Перо Ђурић, делегација Градске борачке организације и други гости, уприличено је у Центру за културу.
Предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте Драго Кнежевић казао је да чланови овог удружења прослављају крсну славу са радошћу, али и са великом тугом, јер их је из године у годину све мање.
– Данашњег светца смо узели за крсну славу, јер је и он прошао голготу као и ми логораши за вријеме отаџбинског рата. Данас је уприличена и промоција збирке пјесма проф. Драгице Ђекић која је писала о Чардаку, гдје је била највећа голгота Срба – казао је Кнежевић.
Он је нагласио да у овој години није било пресуда за ратне злочине почињене над Србима и да логораши никако не могу бити задовољни таквим стањем.
-Долазили су из МУП-а по наредни Тужилаштва, узимали су изјаве, али све је то слабо. Ми смо и писали тужилаштву јер се ништа не ради, али нисмо добили одговоре – наводи Кнежевић.
Замјеник градоначелника Синиша Јефтић честитао је члановима удружења крсну славу, нагласивши да је уложена велика борба у протеклих 30 година да се доказује кривица оних који су починили злочине над српским становништвом.
– Правда је спора, али достижна. Градска управа, одборници, народни посланици, сви ми из Дервенте стојимо вам на располагању да истјерамо правду на чистац – рекао је он у обраћању на славској свечаности, уз жеље да их све служи здравље и да још дуго година прослављају крсну славу.
Укоричена поема под називом „Голгота Чардака“ аутора Драгице Ђекић представљена је данас у просторијама Центра за културу, у организацији Удружења ратних заробљеника, а која описује страдање дервентских Срба у посљедњем рату које је оставило неизбрисив траг на страницама историје. Ово дјело настало је као својеврсни дуг жртвама рата.

Related posts

Стара црква прославила
крсну славу Благовијести

Derventski List

Милановићева посјета и додјела
одликовања провокација, смијенити Николаша

Derventski List

БРЖЕ ДО МЈЕСЕЧНОГ БОРАЧКОГ ДОДАТКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još