ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Презентован програм подршке пољопривреди

Заједнички пројекат влада Републике Српске и Мађарске у оквиру којег ће пољопривредни произвођачи моћи да аплицирају за бесповратна средства до 25.000 евра за набавку пољопривредних машина, опреме и алата мађарских произвођача представљен је данас у Центру за културу, као и Фондација за одрживи развој Републике Српске „Прогресус“ која овај пројекат и проводи.

Директорица фондације „Прогресус“ Андреа Јаглица објаснила је да је фондација основана на иницијативу мађарске Владе с циљем реализације овог програма подршке, те да ће од четири регионалне канцеларије једна бити отворена за десетак дана у Дервенти.
– Даваћемо субвенције у износу до 70 одсто, при чему је сопствено учешће пољопривредника минимално 30 одсто и сваки пољопривредник моћи ће да аплицира за бесповратна средства од 2.500 евра до 25.000 евра. Услов за правна лица је да су регистрована у суду на подручју РС или дистрикта Брчко или да су уписани у Регистаро пољопривредних газдинстава уколико се ради о физичким лицима, затим да се њихова производња обавља на наведеној територији и да желе да набаве пољопривредне машине, опрему и алате мађарских произвођача који заиста производе све што спада у примарну и дио секундарне пољопривредне опреме – екла је она додајући да је циљ да се што више пољопривредника укључи у овај пројекат и аплицирају.
– Конкурс ће бити у потпуности електронски и налазиће се на нашој званичној страници forsrpska.org. Ми ћемо након затварања конкурса провјерити да ли су пољопривредници испунили формалне услове, а потом ће услиједити експертска евалуација пријава и ранг листа се шаље фондацији мађарске Владе која доноси коначну одлуку о корисницима – рекла је Јаглица.
На подручју Дервенте регистровано је око 1.300 пољопривредних газдинстава која ће заједно са пољопривредницима из цијеле Српске и Брчко Дистрикта моћи од 1. септембра до 15. октобра аплицирати за бесповратна средства у износу већем од 11 милијарди форинти, што је по тренутном курсу нешто мање од 28 милиона евра, колико је Влада Мађарске одобрила за ову сврху.
Градоначелник Милорад Симић истакао је да је ово одлична прилика за све пољопривреднике, те се захвалио предсједнику Српске Милораду Додику и предсједнику Мађарске Виктору Орбану који су омогућили ову врсту подршке пољопривредним произвођачима.
– Направити 333 милиона извоза у прошлој години за један мали град је заиста велика ствар. Међу 900 привредних субјеката и Дервенти има око 140 пољопривредних произвођача и још плејада оних који се баве пољопривредном производњом. Заиста ми је задовољство да уносимо ову врсту колорита у овај миље и бићу слободан захвалити се предсједницима Додику и Орбану. Ми смо објеручке пружили руке и готово нам је било невјероватно да једна пријатељска држава финансира неке своје производе до 70 одсто за наше пољопривреднике. Не видим да ту треба пуно коментара – рекао је Симић.
Произвођач млијека и ратар из Горњег Детлака Винко Субић сматра да је најављени пројекат добра прилика за све који се баве пољопривредом, те да стиже у прави час, пислије тешке и сушне године.
– Ово је од великог значаја за пољопривреду, а нама конкретно би много значило да набавимо велики трактор за пољопривреду јер ови мали више не могу да служе сврси. Имамо потребу за трактором од 150 коњских снага, а чим то имаш онда треба набављати и нове прикључке тако да би нам олакшало набавку и ако успијемо купили бисмо уз ову помоћ или тракторску приколицу, таруп, сијачицу, рото-косу или било шта од овог, све нам је потребно – рекао је он.

Јавни позив
Конкурс за додјелу бесповратних средстава биће отворен од 1. септембра до 15. октобра и пријаве ће бити електронске.
-Наше канцеларије биће отворене у Бањалуци, Градишци, Дервенти и Бијељини и желимо да са свим институцијама, од министарства до локалних одјељења омогућимо што већем броју пољопривредних произвођача све информације и трудићемо се да анимирамо цијелу заједницу да помогнемо пољопривредницима да остваре своје намјере и искористе ову прилику – рекла је Андреа Јаглица.

Related posts

Вече светосавља и
хуманости испунило мисију

Derventski List

Доњи Вишњик, Шушњари и Поље данас без струје

admin

ТРУД ПИШЕ НАЈВЕЋЕ УСПЈЕХЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još