EкономијаИЗДВОЈЕНО

ПРИВРЕДА ВАПИ ЗА ПОЗИТИВНИМ ИМПУЛСИМА

Измјене у образовном систему уз развој радне снаге, те смањење оптерећења привреде, стварање повољнијег амбијента за пословање и даље унапређење инфраструктуре, неопходни су како би се створио простор за даљи развој привреде, повећање цијене рада и заустављање одласка радника у иностранство са чим се суочавају предузећа у читавој РС.

Истакнуо је то у информацији под називом „Пословни амбијент – преиспитивање и могућности унапређења“, који је израдила Подручна привредна комора Добој. Овај документ је израђен у циљу утврђивања најзначајнијих проблема са којима се привреда тренутно суочава, те предлагања мјера за њихово превазилажење.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић каже да „пада у очи“ податак да у реалном сектору имамо пад производње, а са друге стране имамо повећан број запослених.

– У прерађивачкој индустрији имамо пад производње за 2,8 одсто. Стагнирамо у технолошком развоју, јер са већим бројем људи остварујемо мању производњу. Проблема са којима тек предстоји битка има напретек, јер се о бројним темама не разговара на адекватан начин или се уопште не стављају на дневни ред. Иако цијеним напоре друштва, Владе РС и свих институција да се изгради повољан пословни амбијент, показатељи до који се дошло овом анализом говоре нешто друго – казао је Пазуревић.

Иако је Дервента општина која има повољан пословни амбијент и она дијели судбину цијеле РС.

– Ако погледамо шта се у Републици Српској производи, који су то производи које смо усвојили како бисмо били конкурентни на свјетској утакмици, не можемо бити задовољни. Радимо лон послове, а то су услуге и партнерима фактуришемо само голи рад. Структура наше привреде је нажалост углавном ослоњена на овакав вид рада, а не предузимамо ништа на томе да се бавимо вишим степеном финализације. Ако и даље будемо обављали само услуге, нећемо напредовати – додао је Пазуревић истичући да би требало пресликати позитивне моделе из других земаља.

Образовни систем

Као један од проблема у информацији је наведен недостатак радника, како просвјетара, тако и квалификованих радника. Пазуревић од раније указује на то да је реформа образовног система неопходна, уз реформу јавног сектора.

– Ситуација је таква да на једног запосленог радника који ствара нову вриједност долази десет оних који чекају на нову вриједност. Недопустиво је да у БиХ имамо толику администрацију, министарства, кантоналне владе, министре, секретаре, кабинете и тако даље. Овако слабашна привреда то не може поднијети – рекао је Пазуревић.

Related posts

Дервентски лист у Црнчи: Порфирије никада није заборавио родни крај

admin

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА ДАНАС

admin

Старији основци од понедјељка у школским клупама

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još