ИЗДВОЈЕНОНовости

Радановић предсједник Скупштине,
буџет се увећава за 3,3 милиона КМ

Бојан Радановић, одборник Социјалистичке партије, изабран је данас за предсједника Скупштине града, а локални парламент усвојио је и нацрт ребаланса буџета којим се градска каса за ову годину увећава за 3,3 милиона марака.

Радановића, који је био једини кандидат за ову функцију, предложио је Градски одбор Социјалистичке партије, а подршку за именовање добио је од 15 одборника, док је 12 било против.

Током расправе о овој тачки дневног реда одборници опозиције своје неслагање са избором новог предсједника образложили су могућим додатним трошковима на рачун градског буџета.

Одборник ДНС-а Драго Симић устврдио је да се разријешени предсједник Скупштине Мирко Земуновић обратио суду.

– Ово је реплика оног што се веће дешавало прије неколико мјесеци. Шта ће бити ако суд одлучи да се претходни предсједник врати на ту функцију? Предлажем да Скупштина донесе одлуку да нови предсједник ради волонтерски или да прима само одборнички додатак док суд не одлучи у овом поступку. Тиме би заштитили градски буџет којим се до сада руководило домаћински – рекао је Симић, на шта је шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш указао да такав приједлог нема законско упориште.

– Скупштина града одлуке доноси у складу са Статутом града. Подсјећам да када је садашња опозиција имала власт није бринула о заштити буџета града – казао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић истакао је да Скупштина града новог предсједника бира у складу са свим процедурама, док је шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић поручио да Дервента не треба да буде град случај.

Новоизабрани предсједник Скупштине захвалио је члановима Градског одбора СП-а и одборницима за указано повјерење.

 – У свом раду настојаћу да то повјерење оправдам – поручио је Радановић.

Скупштина града данас је усвојила и нацрт ребаланса градске касе којим је предложено њено повећање за више од 3,3 милиона марака, односно са 22,2 на 25,5 милиона КМ.

Начелник Одјељења за финансије Миле Стринић појаснио је да се ребаланс доноси због укључивања средстава суфицита и неутрошених намјенских средстава у буџет.

– Буџетски оквир се нацртом ребаланса увећава за 3.316.000 марака, тако да буџетски оквир сада износи 25.561.000 КМ. Министарство финансија је дало своје мишљење на утврђени нацрт без препорука, а на наредном засједању пред одборницима ће се наћи приједлог ребаланса буџета – појаснио је Стринић.

Већином гласова донесен је Програм уређења градског грађевинског земљишта за 2023. годину, као и Програм санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица на подручју града, такође за текућу годину. Скупштина је позитивно одлучила и приједлогу одлуке о процјени угоржености од елементарне непогоде и друге несреће, те о измјени дијела Регулационог плана „Гаковац“.

Донесено је и шест одлука којим се даје у закуп пољопривредно земљиште у својини града, те одлука о коришћењу средстава наплаћених од накнада по основу промјене намјене пољопривредног земљишта у непољопривредно.

Прихваћена је иницијатива за измјену дијела Регулационог плана „Центар Запад“, те усвојене одлуке о замјени некретнина између града и физичког лица, те о куповини градског грађевинског земљишта, такође од физичког лица.

Усвојен је Извјештај о раду вртића „Трол“ за радну 2022/2023. годину, Информација о раду ове установе у првој половини ове године, те годишњи програм рада за 2023/2024. годину.

Одборник Драго Симић предложио је промјену назива вртића нагласивши да садашњи назив „Трол“, према његовим сазнањима, није у духу нашег језика и да може да има значење које не одговара називу дјечијег обданишта.

Директорица вртића Гордана Симић казала је да одлуку о називу вртића доноси оснивач.

– Назив „Трол“ датира из времена када је вртић адаптиран и такав је из поштовања према Норвежанима који су помогли да се предшколска установа реновира и подигне – казала је Симићева.

Шефа Клуба одборника СДС-а Бранка Катанића занимала је динамика проширења вртића и могућности да се у оквиру тог посла ријеши и проблем са нехигијенским стањем пролаза у непосредној близини.

– Оснивач је такође надлежан за расписивање јавног позива за проширење вртића и надам се да ће се то ускоро десити. Драго ми је да је новац за то издвојен. У сарадњи са „Комуналцем“ и уз подршку станара околних зграда, раније смо очистили и затворили просторије поред вртића које ће сада бити реконструисане, а надам се да ће бити ријешен и проблем са поменутим пролазом – рекла је Симићева.

На данашњем засједању усвојен је и Извјештај о раду Првостепене стручне комисије за утврђивање способности лица у поступку остваривања права из социјалне заштите и утврђивање функционалног стања корисника и Информација о раду и стању основног образовања у ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима у протеклој школској години.

Подржан је и Извјештај о реализацији Гендер акционог плана града за период од 2021. до 2024. године, а током расправе о Информацији о спортским активностима и резултатима рада спортских клубова замјеник градоначелника Синиша Јефтић, на питање одборника Мирка Земуновића о постојању појединих клубова, казао је да треба похвалити разноврсност спортских колектива.

– Подршка града спорским клубовима и удружењима не изостаје и врло често се излази у сусрет овим колективима за њихове пројекте и захтјеве који се покажу оправданим. Одјељење за привреду и друштвене дјелатности надлежно је води рачуна о оправданости трошења средстава које клубови и удружења добијају у виду гранта или за пројекте. Оно што град тражи од спортских колектива јесте да анимирају што више грађана – нагласио је Јефтић.

Одборници су подржали и разрјешење Сање Грубиша са позиције члана Управног одбора Туристичке организације, а за вршиоца дужности именован је Младен Новић. Дијелу засједања присуствовао је и посланик СДС-а у Народној скупштини РС Перо Ђурић.

Сумирајући данашње засједање шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш казао је да је сједницу обиљежио избор новог предсједника парламента, али и увећање буџета града.

– За разлику од многих локалних заједница које се сусрећу са проблемима, ми у Дервенти ребалансом увећавамо буџет за око 14,9 одсто, што довољно говори о озбиљном раду Градске управе на челу са градоначелником Милорадом Симићем – казао је Томаш.

Шеф Клуба одборника Социјалистичке партије Славен Гојковић нагласио је да је именовање новог предсједника Скупштине наставак процеса започетог на претходној сједници када је са те функције разријешен Мирко Земуновић.

– Предсједнику честитам, а одборницима се захваљујем и онима који су подржали приједлог и који нису, јер то је политички став и не видим у томе ништа спорно. Оно што је спорно јесте што се на самом засједању говорило о легалном и нелегалном руководиоцу парламента, јер сваки предсједник који је изгласан већином гласова је легалан – казао је Гојковић додавши да тренутно нема информација о судским споровима и пресудама у овом случају, а изразио је и задовољство ребалансом буџета као показатељем доброг рада управе. 

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катаинић сматра да је скупштинска већина поновним опозивом предједника Скупштине изнова покренула процедуре које ће коштати буџет и грађане Дервенте.

– Епилог претходног случаја био је да је суд донио одлуку да се опозвани предсједник врати на своју функцију, а та процедура је коштала грађане Дервенте између 30.000 и 40.000 марака. Тај износ је могао да буде искоришћен за један или два моста, дјечија игралишта или спортска терена. Сматрам и да скупштинска већина предвођена СНСД-ом и СП-ом није досљедна у погледу именовања  – казао је Катанић који је имао примједбу и на усвојање Програма санације и одржавања локалних путних праваца.

– Овај програм је усвојен сада, у октобру, када је календарски година прошла и сви рокови за његово доношење пробијени – додао је Катанић.

Related posts

За свако рођено дијете по 500 марака

admin

Центар „Будућност“ једна
од најважнијих установа

Derventski List

Уручене награде ауторима најљепших ћириличних рукописа

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još