Друштво

Раскошан живопис
употпуњује молитве

Вјерници у Кострешу од овог љета током литургија и молитви у цркви Свете великомученице Марине свједоче новом живопису.

Осликавање ове богомоље почело је 2018. године, а од тада до краја јула ове године, живописом је украшено око 300 метара квадратних унутрашњости цркве. Овај посао свесрдно су подржали вјерници и бројни други приложници, међу којима и локалне управе Дервнете и Брода.

– Живописање храма почело је прије пет година благословом епископа зворничко – тузланског Фотија,  а мајсторе иконописа предводио је Велибор Билић из Дервенте. Крајем јула унутрашњост цркве је у потпуности осликана првенствено захваљујући прилозима вјерника из Костреша, Горње и Доње Барице, локалних управа Дервенте и Брода, те привредника. Свеукупно је у осликавање храма уложено око 50.000 КМ – рекао је свештеник Драган Зарић додајући да слиједи усаглашавање датума освештања живописа.

– Очекујем да у договору са епископом Фотијем члановима црквеног одбора и мјештанима догодине освештамо живопис – казао је Зарић напомињући да је, осим осликавања, додатно уређено и степениште на улазу у цркву, а планирани су и други радови.

– Настојаћемо да изградимо и објект за паљење свијећа, то је један од планова – рекао је Зарић.

Црква у овом селу датира из 1905. године, а послије реновирања освештана је 1984. године. Вихор рата није заобишао ни ову светињу, па је под дејством ХВО-а порушена 1992. године. Изградња нове цркве на истом мјесту гдје је стајао порушени храм почела је 1999. године а завршена је 30. јула 2007. године на Огњену Марију, када је храм и освештан.

Нови пројекти

Захваљујући прилозима вјерника и свих других приложника слиједе и бројни други послови на храмовима у овој парохији.

– У октобру, ако Бог да, креће осликавање храма Успења Пресвете Богородице у Зборишту  и  наставља се изградња храма Светог апостола Петра и Павла у Пољу,  гдје чекамо да мајстори заврше малтерисање и фасаду, а потом слиједи постављање глазуре и керамике – рекао је свештеник Драган Зарић захваљујући свима који су помажу да храмови буду уређенији и љепши.

Related posts

План 150 вакцинисаних дневно

admin

ОДГОЂЕНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЦРВЕНОГ КРСТА

admin

У школске клупе сједа више првачића

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još