Друштво

Сајам „Књига из блока“ спојио
писану ријеч и хуманост

Хуманитарни сајам књиге под називом „Књига из блока“ од данас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ окупља љубитеље писане ријечи, али и хуманитарце.

Ријеч је о манифестацији коју заједничким снагама реализују библиотека у Дервенти и организација „Срби за Србе“.

– На овом сајму су изложене књиге које су донирали грађани из читаве Републике Српске, а један одређени број књига је из Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ у Дервенти и Народне библиотеке из Градишке. Оно што је карактеристично за овај сајам јесте да књиге немају цијену, дакле дођете, узмете књигу и оставите износ који желите. Сав прикупљени прилог биће усмјерен за помоћ вишечланим српским породицама – објаснила је Данијела Брајић из хуманитарне организације „Срби за Србе“ додавши да су сајмови овог типа већ одржани у Градишци, Мркоњић Граду и Прњавору.

– Вјерујем да свако може да пронађе нешто за себе, те да ће и Дервенћани показати хуманост куповином књига. Осим хуманитарног карактера, важно је истаћи да је један од циљева ове манифестације да промијенимо свијест грађана у смислу да се повећа видљивост књиге у локалној заједници, приближимо књигу читаоцу и да сваки читалац оде кући задовољан са књигом у руци – додала је Брајићева.

Да су Дервенћани срдачно подржали ову активност истакла је директорица библиотеке Мирјана Плиснић.

– Велики број наших суграђана подржао је ову идеју донацијом књига, па смо тако протеклих седмица запримили око 500 примјерака од којих су сви изложени. Осим што је хуманитарног карактера, идеја је да окупимо људе и приближимо књигу и нашим најмлађим Дервенћанима – казала је Плиснићева додавши да ће настојати да ова активност, која се први пут одржава у нашем граду, постане традиционална и то као љетња манифестација на отвореном.

Хуманитарни сајам књига привукао је пажњу и средњошколаца.

– Много волим да читам, нарочито у посљедње вријеме, и заиста ме обрадовало када сам чула да ће ова хуманитарна акција бити одржана код нас. Своју библиотеку сам употпунила насловима „Странац“ Алберта Камија и „Црвене ципеле на киши“ Александре Мариловић. Заиста има много наслова и то домаћих писаца, што ми се много свиђа – казала је шеснаестогодишња Ања Ђаковић, а сајам је на приједлог пријатељице посјетила и седамнаестогодишња Тамара Кнежевић.

– Другарица Ања ми је рекла за ову активност и драго ми је да смо дошле и пружиле подршку овој активности. Нашла сам „Ловца на змајеве“ коју ми је већ раније препоручила другарица тако да коначно могу да прочитам. Примијетила сам да има много литературе за школу – казала је ова Дервенћанка.

Сајам „Књига из блока“ отворен је данас и сутра у просторијама библиотеке од десет до 18 часова.

Related posts

ПОДСТРЕК ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ТЕЖАК 331.400 КМ

admin

Дервента освојила улазницу
за финале „Ритма Европе“

Derventski List

Шесторо малишана поново има кров над главом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još