ИЗДВОЈЕНОНовости

Стипендије знак континуиране
бриге о образовању Дервенћана

Студенти и надарени ученици средњих школа, њих 90, којима је одобрена подршка из буџета града потписали су данас уговоре о стипендирању са градоначелником Милорадом Симићем, а ради се о традиционалном подстреку образовању од стране Градске управе.

Из буџета града за ове намјене издвојено је 200.000 марака, а уговор о стипендирању данас је потписало 64 студента, од којих 12 студира на вишим годинама студија и 52 бруцоша, који су осигурали мјесечну стипендију у износу од 120 марака, те 26 средњошколаца чија мјесечна стипендија износи 70 КМ.

Градоначелник је истакао да град настоји да на овај начин подржи младе Дервенћане који се школују.

– Сви студенти који упишу прву годину на јавном факултету, а ове године их је 64, добијају симболичну стипендију, али више је ту нагласак на подршци којом настојимо указати да је граду стало до њиховог школовања. Стипендију је добило и 26 средњошколаца. Ми сте трудимо да сви они немају потребе никад сакрити одакле су и да се у другим срединама, гдје су дервентски амбасадори, осјећају поштованим – казао је Симић честитавши свима који су потписали уговоре и пожеливши им срећу на даљим стазама образовања.

Студент прве године Факултета техничких наука у Новом Саду Вук Врањеш овај вид подршке добијао је и током средњошколског образовања.

– Стипендија много значи, не само у смислу финансијске подршке, него јер је и показатељ да локална заједница брине о нама и то заиста значи – казао је Врањеш, а овај вид подршке града поново је остварила и студентица Медицинског факултета у Бањалуци Јована Катанић.

– Послије обнове једне године студија, сада остварујем поново могућност стипендирања, а користила сам стипендију и прве четири године. Ово је у неком смислу награда за досадашњи рад и свака помоћ је сваком студенту и ученику добродошла – казала је Катанићева додавши да постоји могућност и да се по завршетку поново пресели у Дервенту.

Да је стипендија подстрек на путу школовања и животу истакла је и студент друге године Економског факултета Моника Стојчић.

– Сматрам да је стипендија и мотивација за даљи рад. Представља наш труд и залагање и драго ми је да град Дервента то препознаје – казала је Стојчићева.

Уговор о стипендирању потписао је и ученик четвртог разреда рачунарско – информатичке гимназије у СШЦ „Михајло Пупин“ Стефан Милојевић. Милојевић је стипендију заслужио и захваљујући првим мјестима на регионалним такмичењима из физике и математике, те трећем мјесту из информатике.

– Ово друга година да примам ову подршку града, а уштедјећу те мјесечене износе за факултет.

Из буџета града ове године подршку ће, заједно са ранијим стипендистима, имати укупно 146 студената и 26 ученика средњих школа.

Related posts

Саопштење редакције
Дервентског листа

Derventski List

ДЕРВЕНТИ ПРИЗНАЊЕ „КАПЕТАН М. АНАСТАСИЈЕВИЋ“

admin

ПОЧЕЛО ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКУ ПОВЕЉУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još