ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ТОВЉЕНИЦИМА СКОЧИЛА ЦИЈЕНА

Друга половина новембра, у већини домаћинстава, резервисана је за свињокољ, а они који нису сами узгојили товљенике ових дана мјеркају и „важу“ квалитет и цијену.

Понуда је на дервентској пијаци већ неколико седмица богата, али су цијене нешто више него лани. За свињу од 100 килограма тражи се три марке по килограму живе ваге, док су се лани цијене на сајму кретале од 2,50 марке до 2,80 по килограму. Цијена рањеника који важу више од 150 кг креће се од 2,20 за килограм живе ваге па навише.

Слична ситуација је и на фармама у којим се рањеници углавном резервишу мјесецима унапријед.

Драго Планинчевић из Осиње годинама се бави узгојем свиња и искуство га је научило да рањенике тови претежно по поруџбини. Међутим, како каже, ова година је специфична и једва је уклопио цијену сточне хране са цијеном товљеника.

– Годинама се бавим сточарством и сарађујем углавном са истим људима, па сам и ове године примио поруџбине за тов рањеника, али једва да ћу имати икакве зараде – каже Планинчевић код којег товљеници коштају од 2,80 до три марке живе ваге, а са том цијеном, додаје, једва је на позитивној нули.

Славиша Илић бави се узгојем и продајом свиња и тврди да је ове године потражња мало утихнула ако се за паралелу узме прошлогодишња продаја и потражња.

– О заради сам престао да размишљам, циљ је остати у послу у ишчекивању мало бољих времена и да се одржи нека позитивна нула. Свиње су скупље него прошле године, али чини ми се да су и понуда и потражња сиромашније него претходних година. Досадашња пракса је показала да се прасилице најбоље продају за рањенике и да су највише тражене, јер је то месо најпогодније за кобасице и њихова цијена је стандардна и то двије марке по килограму већ годинама уназад. Међутим, ове године цијена досеже и до три марке – истакао је Илић.

Породица Мандић из Дријена свиње, узгаја за сопствене потребе, а како истичу имају услове за то те не брину ни о цијени, ни о понуди товљеника.

– Имамо услове да узгојимо неколико свиња и то је искључиво за сопствене потребе. Практикујемо да почетком године купимо неколико прасића које хранимо на начин да могу да стасају за рањенике – причају Мандићи, те тврде да је велика ствар што свиње једу контролисану храну што је свакако много здравије јер месне деликатесе једу и унучићи.

Јован Р. свињокољ планира за децембар, надајући се да би цијена свиња могла да падне.

– Ове године сам због скупљих рањеника одлучио да помјерим свињокољ, јер ми се не исплати да по овим цијенама купујем свиње. Планирам да купим два рањеника по око 150 килограма, а њихова цијена је тренутно највиша. Сачекаћу још мало – казао је овај Дервенћанин додајући да је понуда у односу на цијену, солидна.

Цијене за килограм

живе ваге

– Свиње до 100 килограма – три КМ

– Свиње преко 100 килограма – од 2,20 КМ па навише.

Related posts

ЂУРИЧИЋИ ДОБИЈАЈУ КУПАТИЛО

admin

Стотине малишана плесаће у сриједу на тргу

admin

ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ФАБРИКЕ „УКРИНА“ ЗА СТАРТ „ДЕРВЕНТСКОГ СРЦА“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još