Друштво

У голубовима
пронашао пријатеље

Од када је као деветогодишњак купио први пар голубова, Милован Мартић са овим птицама непрекидно другује, а данас у својој колекцији има око 300 примјерака разних врста.

Интересовање Мартића за птице почело је у дјетињству и наставило се кроз читав његов живот. Данас је он предсједник Спортског друштва за одгој и заштиту ситних животиња „Хоби“ и Савеза за узгој и заштиту ситних животиња Републике Српске.

– Као дјечак уштедио сам тадашњих 10.000 динара и купио пар шарених голубова. Већ 1978. године учланио сам се у тадашње друштво, а 1996. године основали смо Спортско друштво за одгој и заштиту ситних животиња „Хоби“ које је активно и данас. Сада имам око 300 голубова – рекао је Мартић који је озбиљан познавалац врста ових птица.

– Комаромски превртач или мађарски голуб је некако заштитни знак Дервенте, а ова врста је и најрјеђа и најтежа за држање. Ако се жели квалитет онда се његова цијена креће се од 100 до 300 евра, а може достићи и 500 евра. Ова врста голубова има и велике грешке, па се могу набавити и јефтинији, али такви примјерци се не излажу – прича Мартић и појашњава да је узгој ове врста голубова „скуп спорт“.

– Да би се млади мађарски голуб подигао потребно је имати два пара дадиља, а ни храна није јефтина. Обични голубови, на примјер, могу да једу исту храну као папагаји, што није скупо, али мађарски захтијевају исхрану за коју је мјесечно потребно од 100 до 200 евра. Њих је потребно и вакцинисати, а вакцине стижу из  Белгије – каже Мартић који своју љубав према ситним животињама настоји да пренесе и другима.

– Све је мање заинтересованих за овај спорт. Кроз изложбе које организујемо настојимо да анимирамо младе да нас наслиједе, а неријетко им и поклањамо примјерке – додаје он.

Друштво „Хоби“ на чијем је челу окупљаја око 50 чланова.

– Недавно смо одржали сједницу скупштине друштва, и план нам је да обнављамо рад секција. Вјерујем  у  боље дане друштва, а децембарска изложба чији смо били домаћини имала је велики одјек. Планирамо и одлазак на  међународне изложбе у Србију, Хрватску и Мађарску – казао је Мартић.

Подршка

За бављење голубарством важна је и подршка најближих, а Милован Мартић је има од супруге и кћерке.

– Да не воле голубове тешко би издржао све ове године. Сви смо у овоме. Кћерка држи папагаје, супруга кокошке, ја голубове. Имамо и мачке, псе. Зоолошки врт у малом – кроз смијех каже Мартић.

Related posts

Пакетима хране
обрадовали 170 породица

Derventski List

Стручни осврт на терапијски програм ране интервенције

admin

Свакој рођеној беби 500 КМ, накнада за прво дијете

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još