Друштво

У „ЗЛАТНОМ ЛУГУ“ ПРЕДУЗЕТЕ СВЕ ПРОПИСАНЕ МЈЕРЕ

Са избијањем епидемије коју је изазвао вирус корона, у „Златном Лугу“ су предузете апсолутно све заштитне мјере које су прописале институције Републике Српске. Водили смо рачуна о свим потенцијалним опасностима, па чак и о детаљима који би могли да угрозе раднике и кориснике као ризичну групу.

Рекла је то у интервјуу Дервентском листу директорица Дома за старија лица „Златни Луг“ Данијела Земуновић – Петровић додавши да су се мјере и протоколи надлежних служби у овој установи подразумијевале у функционисању дома много прије појаве епидемије.

Вирус корона, према оном што стручњаци кажу, најопаснији је по здравље оних чије је здравље иначе нарушено и за старије особе. Управо та комбинација, старости и нарушеног здравља, је обиљежје сваког дома за бригу о старим лицима, па тако и једног од највећег и најбоље опремљеног дома те врсте у региону „Златног Луга“ у Дервенти.

У јавности се шпекулише различитим информацијама о броју заражених у вашој установи. Можете ли хронолошки саопштити прецизне податке о броју заражених, запослених и корисника ваших услуга?

– У овом тренутку шпекулације никоме нису потребне, а најбоља одбрана од њих је истина. Првобитно су, након што је урађено превентивно тестирање радника, потврђено да су наша три радника заражена вирусом корона. Након тога су рађена нова тестирања која су показала да је инфицирано 13 корисника и један запослени радник. На крају, посљедњи урађени тестови потврдили су инфекцију код још 15 корисника и два запослена радника. Дакле, укупан број инфицираних корисника и радника у Дому за старија лица „Златни Луг“ је 34.

Како се, према Вашим информацијама, осјећају заражени радници и корисници?

– Када су у питању радници, из свакодневних контаката са њима, могу да потврдим да су доброг општег здравственог стања и без икаквих симптома. Али морам да нагласим да су ову ситуацију током пандемије изнијели херојски. Што се тиче корисника, будући да се ради о људима који су махом хронични болесници, врло је тешко говорити о томе колико је вирус корона утицао на погоршање њиховог здравственог стања, па би најбоље било да о томе говори струка. У сваком случају, свима нама је веома тешко пала сама спознаја да је дошло до инфекције, па је и тај терет веома тежак у овом тренутку.

Какав је однос, током кризе, био између ваше установе и надлежних јавних служби, Дома здравља, Института за јавно здравство, болнице у Добоју?

– Однос између дома и Хигијенско – епидемиолошке службе, односно епидемиолога др Милене Бјеговић-Ђујић, затим инфектолога др Свјетлане Аџић, те Института за јавно здравство и Министарства здравља и социјалне заштите, био је одличан. У оваквој ситуацији сви настоје да допринесу рјешавању проблема.

Имате ли сазнања о томе како је вирус „ушао“ у Златни Луг?

– Са избијањем епидемије коју је изазвао вирус корона, у „Златном Лугу“ су предузете апсолутно све заштитне мјере које су прописале институције Републике Српске. Посјете су апсолутно забрањене, забрањени су нови пријеми у установу, сваке седмице Хигијенско-епидемиолошка служба дервенског Дома здравља проводила је детаљну дезинфекцију о чему је јавност редовно информисана путем медија, а уз то, ми смо се строго придржавали протокола које смо правовремено сами увели. Водили смо рачуна о свим потенцијалним опасностима па чак и о детаљима који би могли да угрозе раднике и кориснике као ризичну групу. О томе свједочи и записник здравствене инспекције која је предузете мјере и стање у дому контролисала у уторак, а конкретан одговор на овакво питање и ми још увијек чекамо. За сада можемо само да нагађамо, а шпекулације нам нису потребне.

Које сте мјере предузели да се ширење заразе заустави?

– С обзиром на капацитет дома и на саму околност да су корисници услуга дома углавном људи компромитованог имунитета који махом болују од више хроничних обољења, као одговорно лице на вријеме сам схватила да се у овако сложеној установи какав је „Златни Луг“, мора озбиљно порадити на превенцији заразних болести. По савјету љекара епидемиолога прије годину и по спровели смо обуку радника која се односи на контролу инфекције. Тада смо увели протоколе који обухватају апсолутно све активности у дому, од евиденције уласка и изласка у објекат, преко евиденција о чишћењу и дезинфекцији просторија, подова, намјештаја, опреме, стерилизације инструментарија, па чак до евиденција о прању веша. У том смислу ишли смо и корак даље па смо редовно контролисали уведене протоколе, сваки пут након контроле имали смо пролазну оцјену и морам да похвалим све за раднике који су врло озбиљно схватили активности које смо спровели. Ношење личне заштитне опреме, рукавица и маски, дезинфекција на уласку у дом као мјере у „Златном Лугу“ примјењују се дуго. То су чак мјере које су се подразумијевале у нашем функционисању много прије појаве епидемије. На овај начин смо успоставили један стабилан оквир у којем је ниво контроле ширења инфекције у самој установи био прилично висок. Са избијањем епидемије коју је изазвао вирус корона, у „Златном Лугу“ су предузете све додатне заштитне мјере које су прописале институције Републике Српске, те смо и у том смислу успоставили баријере које су наложене.

Да ли су и остали корисници Ваших услуга безбједни?

– Одговорно тврдим да су остали корисници безбједни и ми као установа дајемо максимум да се живот у дому настави. Као што сам већ нагласила, корисници дома су махом хронични болесници који имају врло комплексне терапије и ми, са овако десеткованим капацитетом, настојимо да сви добију терапију и његу, да имају свјеже скуване оброке и да хигијена у дому буде на максималном могућем нивоу, а свакако да психички притисак који је у овом моменту највећи, заједно с нашом подршком издрже.

Пословање

Да ли ће ова ситуација утицати на пословање установе?

– Пословна политика коју водим заједно са својом породицом позиционирала је „Златни Луг“ међу најбоље установе овога типа у земљи. С обзиром на капицитете које имамо и услове које обезбјеђујемо, пословање „Златног Луга“ ће и даље имати добар ток. Колико год да је проблем изазван вирусом корона тежак и цијели свијет се бори с тим и ја дубоко вјерујем да наши корисници заједно са нашим тимом људи хероја изаћи само као побједници, спремни за бољи и нови почетак. Такође, дом је у припреми за кућну изолацију коју проводимо по процедурама за кориснике који се враћају из болница. Такође смо већ у припреми за нова и боља времена пријема нових корисника којима ћемо омогућити ПСР тестирање прије самог смјештања.

Related posts

Мјештани уредили
центар Појезне

Derventski List

ЂАЦИ ИЗ ОСИЊЕ ПОСЈЕТИЛИ БИБЛИОТЕКУ

admin

Спортска опрема и стотину наслова од „Сикија и пријатеља“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još