Друштво

У 2023. години рођени
и Евгенија, Зоја и Стане

Међу  новорођеним Дервенћанином у прошлој години нашла су се и нека занимљива, а помало и необична имена, па су у матичну књигу рођених уписани Зоја, Евгенија, Мариола, Крстан и Стане.

Према подацима дервентске матичне службе у 2023. години рођена је 221 беба, а имена коју су им родитељи давали, како су и сами казали, носе одређена значења.

– Евгенија је рођена 6. јануара, на Бадњи дан, када се и празнује Света Евгенија, тако да је сама себи „донијела“ име. Иначе, до тада смо беби планирали дати име Атанасија. Она је седмо дијете у породици, а свој дјеци смо бирали српска имена – казала је мајка Далиборка Аничић.

Близанци Милован и Дарио Тодорић такође су добили имена која носе одређено значење.

– Милован је добио име по супруговом дједу, с којим је имао посебну повезаност и љубав, тако да је то име било одређено већ годинама уназад, а Дариу је име дала моја сестра, његова тетка. Ја сам њој дала име када је рођена, тако да сам пустила да изабере име моју бебу – рекла је Биљана Тодорић.

Радост је прошле године стигла и у породицу Савковић рођењем Максима.

– Име Максим је била једина опција одмах од почетка трудноће, а име смо чули у цркви током молитве, када је свештеник помињао светитеље. То име нам се урезало у памћење, јер није често, а јако је звучно. У породици већ имамо много лијепих имена Лазар, Павле, Василије, тако да та имена нисмо могли да дамо нашој беби – казала је Сандра Савковић, а за необично и ријетко име опредијелили су се Сања и Бојан Делић.

– Било је разних имена која смо разматрали откад сам сазнала да ћу да родим дјечака. У једном тренутку муж је споменуо име Крстан, које је баш необично и нисам чула за то име, тако да ми се свидјело. Многи кад чују име бебе се чуде, али реакције су већином позитивне и слажу се да је лијепо српско име – казала је Делићева. 

На списку новорођених беба у 2023. години нашла се и Мариола.

– Првобитно смо жељели да свом детету дамо необично, лепо међународно име. Ћерка нашег кума из Беча се зове Мариола, а нама се јако свидело име, нарочито због његових значења, а једно од њих је „звезда мора“, што је према нашем мишљењу веома романтично. Надамо се да ће се нашој ћерки свидети њено име колико и нама – рекла је мајка Маријана Цвјетковић.

Осим помало необичних, родитељи су лани својим бебама давали и честа имена попут Милице, којих је у проплој години рођено седам, док је шест дјевојчица понијело је име Мила. Рођене су по четири Теодоре, Анастасије, Дуње и Елене. Такође, седморица дјечака добила су име Лазар, а за име Алексеј одлучило се шест породица. По четири дјечака добила су имена Арсеније, Павле, Василије и Милош, а исто толико је рођено и дјечака који су добили име Михајло, док су, слично том имену, рођена двојица Михаила и један Михаел.

Према подацима Завода за статистику РС за 2022. годину,   десет најчешћих мушких имена било је Лука, Лазар, Василије, Стефан, Павле, Урош, Никола, Алексеј, Јован и Вук, а женских Милица, Софија, Ана, Марија, Теодора, Мила, Дуња, Сара, Уна и Нађа.

Град

Сваку новорођену бебу град је лани даровао са по 500 марака, што је дио пронаталитетне политике локалне управе, а градоначелник Милорад Симић за новорођене Дервенћане и њихове родитеље организује и неколико пријема годишње.

Related posts

Најбоље знање о минама
показали ученици ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

Филмови „Топ Ган – Маверик“ и „Малци 2“ сутра

admin

Фестивал „Urban vibes“ по први пут у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još