Друштво

Школа шаргије открива
тајне изворне музике

У Дервенти ће по први пут заинтересовани суграђани моћи да уче да свирају шаргију, а секцију свирања овог традиционалног инструмента покреће Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“.
Пријаве су већ могуће, а прве лекције полазницима ће од новембра преносити Дервенћанин Кристијан Дробиловић.
Он каже да ће у секцији мјеста бити за све заинтересоване од шест до 30 година, а добродошли су и они који су се већ окушали у свирању овог инструмента, али и они који немају никакво предзнање.

-Часови ће се одржавати у просторијама СКУД-а „Дервента“ и то, како смо за сада планирали, једном седмично. Полазници ће на почетку савладавати основе, почев од вјежби флексибилности, за руку и зглоб, положај прстију, односно стицање осјећаја за инструмент. Постепено ћемо уводити и пјесме – објаснио је Дробиловић додавши да ће полазници имати прилику и да уче о томе како се израђује ова инструмент.

-Инструмент је прост за свирање, нема једнаких скала, свира се у двије или три интонације, али најважније је, наравно, да се редовно вјежба. Ми који већ свирамо разликујемо неколико врста шаргија, али основна је акустична од трешње и ораха, што диктира звук, а потрудићу се да полазницима кроз шаргије које посједујем укажем на разноликост инструмената – рекао је Дробиловић.
Како је истакао овај Дервенћанин, планирано је да на неколико часова буде и свирач на виолини, како би полазници добили потпуну слику изворне музике.

-Водио сам се сопственим искуством, оним што ме привукло изворној музици, а то је дервентска група „Наше вријеме“. Они су модернизовали изворну музику и вјерујем да би то могло да буде интересантно полазницима – казао је Дробиловић истакавши да су се за часове већ пријавила четири дјечака.

-Велики број родитеља се распитивао, а за сада имамо пријављена четири полазника. Било би добро да полазници имају своје шаргије, првенствено због вјежби код куће, а на часовима ће на располагању бити и моји инструменти – додао је он нагласивши да они полазници који савладају свирање шаргије добиће прилику да свирају за играчке ансамбле СКУД-а.
Подсјетио је и на своје почетке „друговања“ са шаргијом.

-Када сам хтио научити да свирам шаргију као седмогодишњак, нисам имао неког у близини да ме учи. Тек десетак година касније сам уз пријатеља почео и то кроз „опонашање“ положаја и покета, што ми је био основ. Био сам упоран и заиста много вјежбао, одлазио код старијих свирача. То одсуство сталног учитеља ме највише и нагнало да се прихватим руководства у секцији – казао је Дробиловић поручивши свим полазницима секције да ће им бити подршка.

-Ја сам имао много подршке када сам „упловио“ у ове воде и то могу да обећам и свим заинтересованим полазницима – нагласио је овај Дервенћанин.
Мјесечна чланарина за секцију свирања шаргије износиће 30 марака.

Пријаве
Сви који желе да уче свирати шаргију могу да се пријаве за секцију до краја октобра, а часови ће у договору са руководиоцем почети од новембра.

Ако заинтересованих за секцију буде и касније, када почнемо са часовима, и они ће моћи да нам се придруже. Детаљније информације о пријави доступне су на број телефона 066/640-318 или на „Инстаграм“ профилу СКУД-а – рекао је Кристијан Дробиловић.

Related posts

Вече родољубиве и духовне поезије

admin

Ученике информисали о опасностима употребе пиротехнике

admin

Дервента уз маленог хероја Михајла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još