ИЗДВОЈЕНОНовости

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: УВЕДЕНЕ СТРОЖЕ МЈЕРЕ

Начелник општине Дервента Милорад Симић изјавио је послије данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације да стање у вези са корона вирусом није алармантно, али јесте озбиљно те да, у складу с тим, треба да се проведу строже ванредне мјере.

  • Ми смо се сложили да морамо поступати мало строже с обзиром на ситуацију. Ове наредбе, тачније одређене забране ступају на снагу данас, а ујутру се почињу реализовати. Сви угоститељски објекти су затворени од сутра. Услужне дјелатности у којима се остварује непосредан блиски контакт са клијентима, осим такси службе, свадбени салони, фитнес центри, теретане и слични облици организовања, су затворени. Пијаца која се традиционално одржава четвртком је у стању мировања. Из наредбе о забрани рада су изузети трговачки центри који могу радити од шест до 18 часова придржавајући се упутстава и ограничења као што су ниво хигијене, размак између клијената и невелик број људи. Трговине облика драгстор, производња хљеба и пецива ће наставити са радом, али само у смислу снабдијевања, без могућности окупљања – рекао је Симић додавши да све мјере које су прописане морају дс буду испоштоване.
  • Поред ових ограничења, Центар за културу, Народна библиотека „Бранко Радичевић“, Спортски центар, вртић „Трол“ и Клуб за дјецу „Бамби“ су затворени још прошлом наредбом. Мени је жао родитеља којима ће бити тешко збринути дјецу, родитеља који раде у привреди и немају гдје оставити дјецу на чување – рекао је начелник Симић апелујући на грађане да се придржавају упутстава, а посебно грађани који су у посљедњих неколико дана прешли границу из сусједних земаља, апелујући и на њих да се понашају у духу препорука стручњака.

Директор Дома здравља Мирко Шаран појаснио је процедуре које је ова установа провела до сада.

– Ми у Дому здравља свакодневно пратимо стање. Формирали смо тим на челу са епидемиологом, сваког јутра тај тим се састаје и реферише шта се десило у посљедња 24 часа, с обзиром да епидемиолог прати стање у свих претходних 24 часа. Људи се јављају епидемиологу јер смо хтјели да то препустимо стручним људима, који издају довољно јасна образложења гдје боравити и шта радити, то јесте све потребне информације. Направили смо простор за изолацију који је изван зграде осталих садржаја Дома здравља, потпуно је изолован и у њега се улази извана и под надзором епидемиолога. Они становници који се евентуално јаве са одређеним симптомима, препоручујемо им да то не чине лично – рекао је Шаран додајући да су екипе Дома здравља обавиле комплетну дезинфекцију у граду.

-Оових дана идемо у школе, с обзиром да су оне потпуно празне и њих смо оставили посљедње. Након седам дана у складу са препорукама обавићемо другу туру дезинфекције. Сва остала упозорења настојимо да свакодневно пренесемо нашим пацијентима који дођу лично. Добро је што су људи схватили да треба да остану код куће, те нема гужве. Отприлике једна трећина од уобичајеног броја пацијената долази у Дом здравља, гдје нема ни знакова напетости ни осјећаја ванредне ситуације – истакао је Шаран.

Прилив становништва из иностранства у посљедњих неколико дана повећан је и на територији наше општине, прије свега Аустрије, Њемачке и Италије, а мјере које су предузете у овој ситуацији је објаснила епидемиолог дервентског Дома здравља Милена Бјеговић Ђујић.

  • Тренутно се под надзором Дома здравља налази 289 лица. Данас су 72 особе су стављене под здравствени надзор, односно велика већина евидентираних особа, а то је 31 особа која је дошла из Аустрије, 15 особа из Словеније, 12 из Србије, девет из Њемачке и из осталих земаља које су појединачни случајеви. Сва ова лица су доброг општег стања и добили су препоруке да 14 дана остану у кућној изолацији са јасним инфомацијама шта то заправо значи. Кућна изолација подразумијева да избјегавају контакт са својим укућанима како би се избјегло преношење вируса уколико су га донијели из земаља из којих су дошли и да се телефонским путем јаве или нама у Хигијенско-епидемиолошку службу или у Станицу хитне медицинске помоћи, уколико им се у том периоду јаве симптоми респираторних инфекција, температура и слично, те ће добити упутства како даље поступати. Они никако не треба да долазе лично у Дом здравља како не би дошли у контакт са пацијентима и евентуално пренијели инфекцију на лица која су нарушеног здравља, односно болују од тежих хроничних болести код којих би таква инфекција имала тежи клинички ток – рекла је др Бјеговић Ђујић.

Она је додала да се два лица налазе у строгој изолацији јер су навела да су боравили у заједничком простору са особом која је обољела од корона вируса.

  • Они су потпуно здрави, свакодневно пратимо њихово стање и по потреби ћемо реаговати. Оно што је заиста неопходно је да грађани се јаве када дођу из иностранства и да слушају упутства која од нас добију- казала је Бјеговић Ђујић.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Миле Тадић објаснио је рјешење о кућној изолацији које је донесено на основу одлуке епидемиолога Дома здравља, те подсјетио на казнене одредбе за оне који се не придржавају упутстава.

-Дужност сваког лица је да се придржава упутстава изданих од стране епидемиолога. За она лица која се не буду придржавала прописана је новчана казна у вриједности од 200 до 600 марака, а и у кривичном законику РС прописана су кривична дјела против здравља људи, преношење заразне болести, непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије и непријављивање мјера заштите од заразне болести. Овом приликом апелујемо на грађане да слободно пријаве лица, комшије, познанике, пријатеље која су дошли из земаља захваћених корона вирусом да би се иста ставила под здравствени надзор – рекао је Тадић.

Related posts

Симбол информисања свих генерација

admin

Вода стиже до 50 домаћинстава у Турским Лужанима

admin

НАЧЕЛНИК СПОРТСКОМ ОПРЕМОМ ОБРАДОВАО КЛУБОВЕ И ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još