ИЗДВОЈЕНОНовости

ШТА БИРАЧЕ ОЧЕКУЈЕ НА БИРАЛИШТИМА

Уз иначе обавезну личну карту, којом ћете потврдити свој идентитет, када кренете на гласање не заборавите маску, која се, како упозорава Централна изборна комисија БиХ, мора носити на прописан начин.

ЦИК БиХ је прописао правила гласања у условима пандемије, а и кризни штабови и локалне изборне комисије упозоравају на шта треба обратити пажњу, како локални избори не би постали нови кластер за ширење корона вируса. Ево којих се правила ваља придржавати.

– Пожељно је и врло корисно, прије одласка на гласање провјерити на којем бирачком мјесту ћете гласати. То се може провјерити на веб страници ЦИК-а. Ова провјера је пожељна, јер због епидемиолошке безбједности нека ранија бирачка мјеста на овим изборима неће бити активна. Провјером ћете не само уштедјети вријеме, него и избјећи непотребну шетњу од једног до другог бирачког мјеста, што такође може бити епидемиолошки ризично.

– Маске су обавезне и на отвореном, а на борачким мјестима и испред њих строго ће се контролисати да грађани маске носе на прописан начин, дакле покривајући и уста и нос.

– Испред бирачког мјеста и на самом биралишту обавезно је одржавање физичке дистанце међу људима од најмање метар и по.

– Због одржавања дистанце, честе дезинфекције и провјетравања бирачких мјеста, те ограниченог броја људи који могу ући у објекте, могућа су нешто дужа чекања на ред. Грађани треба да буду стрпљиви и да прате и уважавају упуте чланова бирачких одбора

– Апелује се на на грађане да се, док чекају у редовима за гласање, посебно чувају блиских међусобних контаката. Руковање и груписање није пожељно.

– И у самим објектима за гласање обавезна је дистанца и због тога је Централа изборна комисија прописала како треба да изгледа шема за кретање и распоред кабина за гласање.

– Испред улаза на бирачко мјесто члан бирачког одбора обавиће бесконтактно мјерење тјелесне температуре. Уколико се установи да је температура повишена, бирач се упућује у посебну гласачку кабину, која ће након извршеног гласања бити детаљно дезинфикована и очишћена.

– Не треба да се узнемиравате, ако на бирачком мјесту затекнете неког од чланова бирачког одбора са визиром, или у заштитном скафандеру. То је само мјера предострожности. ЦиК БиХ је препоручио да се ова опрема обезбиједи за све чланове бирачких одбора, који су у директном контакту са бирачима. Иначе, сви чланови бирачких одбора и посматрачи морају да носе маске, да редовно дезинфикују руке, а бројање гласова обављаће се у рукавицама.

– Након гласања, на сваком бирачком мјесту гдје је то могуће, грађани ће излазити на друга врата, како би се избјегло сусретање на улазним вратима са бирачма који долазе на гласање.

– Ни након гласања није препоручљиво задржавање на простору око бирачком мјеста, нити груписање, руковање и други облици физичког контакта, преноси српскаинфо.цом

Related posts

ДЕРВЕНТА УГОСТИЛА ОКО 400 ПРЕДШКОЛАЦА

admin

НАЧЕЛНИК ЧЕСТИТАО ДАН ПОЛИЦИЈЕ

admin

Судбина 405 српских жртава
82 године најстрашнија опомена

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još