ИЗДВОЈЕНОНовости

Судбина 405 српских жртава
82 године најстрашнија опомена

Садашња генерација је дужна да се сјећа страдалника и обиљежава дан када су на пут без повратка одведени само зато што су били Срби.

Истакнуто је то данас приликом обиљежавања 82. годишњице страдања 405 жртава усташког терора из босанских и Нових Лужана, Костреша и Барице. Њима у част подигнут је Спомен – парк и то на мјесту гдје су посљедњи пут стајали живи.
Предсједник дервентског СУБНОР-а Борислав Прерадовић рекао је да је обавеза садашњих генерација да његују сјећање на страдалнике и да не заборављају шта се дешавало за вријеме владавине НДХ-а.
-Окупили смо се данас на веома тужни дан за наше крајеве, јер је 1941. године на овом мјесту била једна пилана и млин гдје су доведени сви грађани српске националности од 17 до 70 година. Власти НДХ-а покупили су способне и предухитрили да не буду учесници устанака у БиХ. Одавде су одведени возом у Славонску Пожегу, гдје је већ био формиран злогласни логор – рекао је Прерадовић додавши да је циљ усташа био јасан.
-Они су имали за циљ да са Земље уклоне све српско. Ми смо дужни да обиљежавамо сваке године овај датум. Захваљујући ентузијазму мјештана, Васе Мичића и свештенства црквене парохије лужанске покренута је иницијатива да се направи Спомен – парк људима који су то заслужили, јер су без гробова, јер нису сахрањени, нико се није вратио својој кући. Мислим да су ови људи направили право дјело уз подршку градских власти Дервенте и Брода – навео је Прерадовић.
Иницијатор градње Спомен – парка Васо Мичић подсјетио је да је идеја о обиљежавању страдања српског становништва постојала дуже вријеме, а да је финализована изградњом и освештањем.
-Ово што смо урадили је за Србе лужанске парохије и то за Босанске Лужане, Костреш, Барицу и Нове Лужане. Нису обухваћени сви, било је и мјештана који су на мосту у Броду страдали, а отишли су одавде два дана касније. Уложили смо доста труда да се сакупе имена. Постојали су споменици раније са којих смо узели основу и уз друге провјере по селима направили списак садашњег броја страдалих – рекао је Мичић подсјетивши да су све до пред Одбрамбено – отаџбински рат за 27. јули ишли у Славонску Пожегу на обиљежавање годишњице страдања српског становништва.
Архијерејски намјесник Радојица Ћетковић казао је да су страдали из ових села, одлуком Архијерејског сабора СПЦ, зворничкотузлански мученици.
Сјенима страдалника поклонили су се и заједнички вијенац положили замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, предсједник Скупштине Градске борачке организације Чедо Вујичић и предсједник СУБНОР- а Борислав Прерадовић, затим предсједник Скупштине општине Брод Александар Крушкоњић, потомци убијених српских цивила, те представници политичких партија СНСД и СДС.
Програм обиљежавања увеличале су и Теодора Зарић, Исидора Чечавац и Сара Дамјановић.

Related posts

Дервентски вашар
од 26. до 30. августа

Derventski List

ПОДРЖАНЕ СВЕ ТАЧКЕ, ПОЛИЦИЈИ АДРЕСИРАНО ПРЕГРШТ ПИТАЊА

admin

Петри Радић од петка се губи сваки траг

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još