ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ђаци махом бирали гимназију и царинског техничара

У првом кругу уписа у средње школе, гдје су занимања могли да бирају ђаци који из основне школе носе најбољи просјек, највеће интересовање владало је, као и претходних година, за гимназију и ЦНЦ технологије, а ученици су се махом одлучивали и за ново занимање – царински техничар.

Документе за упис у школску 2021/2022. годину дервентске средње школе примале су у понедјељак и уторак, а резултати ће бити објављени данас. Међу 120 мјеста у пет струка које су понуђене у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ ученици могу да бирају између гимназије општег смјера, у којој је предвиђен упис 40 ученика у два одјељења, те по једно одјељење по 20 ученика у струкама техничар рачунарства и програмирања и техничар информационих технологија, а предвиђен је и упис једног комбинованог одјељења трогодишње струке електричар/                          електроинсталатер – аутоелектричар.

Директорица школе Гордана Асентић казала да велику пажњу ученика, поред гимназије општег смјера, изазивају и информатички смјерови.

– Гимназија је махом најтраженија, јер ученици усвајају знања потребна за наставак школовања, а запажено интересовање владало је и за смјер техничар информационих технологија – казала је Асентићева.

Већих изненађења није било ни у Стручној и техничкој школи која је предвидјела упис такође 120 ученика, а за разлику од прошле године, план уписа „освјежен“ је новим занимањем и то четворогодишњом струком, царински техничар и то у оквиру комбинованог одјељења са трговачким техничаром. Ђацима су, поред тога, на располагању и смјерови техничар ЦНЦ технологија, обрађивач метала резањем, бравар – заваривач, кувар и агротехничар.

Директорица ове школе Бранка Јовић казала је да у првом кругу највеће интересовање владало за нови смјер, царински техничар, те као и претходних година, за ЦНЦ технологије.

– Изненађујуће је и велико интересовање за трговачког техничара усљед овогодишњег изостанка смјера економски техничар – казала је Јовићева додавши да у идућој школској години ниједно од понуђених занимања није сврстано у дефицитарна.

Ученике који су се у основној школи изборили за 60 и више бодова при избору занимања водила је жеља за добром подлогом за факултет или сигурно запослење.

Брзом проналаску посла послије четворогодишњег школовања нада се Дајана Пијетловић која је изабрала смјер трговачки техничар, док је Марија Милинковић, која још није одлучила шта ће послије средње школе, одлучила да иде на сигурно.

– Мој избор је смјер техничар ЦНЦ технологија, јер је веома тражено на нашим просторима, па нема сумње да ћу се лако запослити, али је веома занимљиво и уколико се одлучим за надоградњу знања – објаснила је Милинковићева док су Ермин Хамзић бирао алтернативу.

– Планирао сам уписати економску школу, али избор је „пао“ на четворогодишњи смјер трговачке – казао је Хамзић.

За царинског техничара због близине граничног прелаза, односно радног мјеста, али и због сасвим извјесног запослења одлучила се Марија Ђекић, а Сара Живковић одлучила се за гимназију с обзиром да планира наставак школовања.

– Сматрам да и немамо баш неког избора, а како сам себи зацртала да ћу уписати и факултет, мислим да је гимназија општег смјера прави избор – казала је Живковићева, док је Анђела Теофиловић одлучила да надограђује знање из области информатике и програмирања.

Ученици који се у првом кругу не упишу у жељено занимање, струку могу да бирају од 21. до 23. јуна, а они који се не упишу у тим роковима, шансу имају од 5. до 7. јула, те средином тог мјесеца.

Дефицитарна занимања

Влада Републике Српске објавила је листу од 23 дефицитарна занимања која су у понуди будућим средњошколцима у 33 средње школе у Српској, међу којима је и СШЦ „Михајло Пупин“ са занимањем електричар/електроинсталатер – аутоелектричар. Ученици који се одлуче за дефицитарно занимање имаће стипендију од 100 марака мјесечно и бесплатан превоз.

Related posts

Ђаци ОШ „Никола Тесла“ најбољи у информатици и вјеронауци

admin

Зацртани циљеви и пројекти
воде Дервенту напријед

Derventski List

Мушкарац хтио да са Старог моста скочи у Укрину

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još