Друштво

ЈАПАНСКИ ЈЕЗИК САВЛАДАО УЗ ФИЛМОВЕ И МУЗИКУ

Ученик четвртог разреда гимназије Борис Гозденовић уз помоћ анимираних филмова и рокенрола научио је течно да говори јапански језик, а усавршавање је наставио активно учећи граматику.

Према његовим ријечима, све је кренуло од занимања за јапанску културу и традицију, којом је био фасциниран још у основној школи, а интересовање за земљу и језик пресудили су томе да почне да учи јапански језик.

– Још у основној школи, изучавајући историју Јапана, заинтересовао сам се за ову земљу, а интересовања су се временом проширила  на музику која ми се веома допала, конкретно рокенрол, те на анимиране серије и филмове које сам гледао са енглеским преводом и тако повезивао значење ријечи. Тако је и настала идеја да се окушам у томе да научим јапански језик – рекао је Гозденовић признајући да јапански језик није лаган, те да му највећи проблем представља недостатак литературе.

– Највише су ми помогле књиге на енглеском језику уз које сам савладавао јапански. Прије двије године, уз помоћ Јапанке која живи у Дервенти, госпође Михо, учим граматику на часовима послије школе – казао је он додајући да му је највећа жеља да једног дана отпутују у Јапан.

– Заиста је тешко, али ја се бавим јапанским језиком онолико колико ми дозвољавају школске обавезе и припреме за факултет које сам увелико започео. Граматика јапанског језика је супротна свему ономе што ми знамо, просто је све обрнуто и треба времена да се похватају „конци“ – објаснио је он те објашњење поткрепио чињеницом да је на такмичење које организује Амбасада Јапана у БиХ пријављено само четворо такмичара.

Интересовања

Иако су страни језици Гозденовићева велика страст, па га поред јапанског занимају и португалски и руски језик, он је за себе изабрао други пут.

– Имам могућност, јер сам одличан ученик, да могу да бирам чиме ћу да се бавим у будућности, а одлучан сам да упишем Електротехнички факултет, јер сматрам да би ми те студије обезбиједиле перспективу за будућност – рекао је Гозденовић али, између осталог, нагласио да ће језици, прије свега јапански, свакако бити предмет његовог интересовања.

Изненађење

Борис Гозденовић каже да је право изненађење међу његовим школским другарима наступило када су сазнали да течно говори јапански.

– Јапанац, који има жељу да студира у нашој земљи, дошао је у посјету нашој школи да види како функционише систем и да ли може да се уклопи. Ја сам почео конверзацију са њим, а сви су остали у чуду. Тако су сазнали за моје афинитете према овом језику, па је директор школе у договору са госпођом Михо организовао часове јапанског језика, после наставе – казао је овај гимназијалац.

Related posts

И овог 8. марта бесплатна
чланарина за даме

Derventski List

Заједничким снагама
уредили Патковачу

Derventski List

Корона одгађа новогодишње забаве

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još