Друштво

Јелени лопатари питоми и дружељубиви

Медитеранска врста јелена, лопатари, коју красе велики велики рогови, настањује имање Младена Бојанића смјештено између Дервенте и Календероваца, а приврженост овој врсти животиња, према ријечима власника, могла би да прерасте у фарму коју ће моћи да посјете сви који то желе.

Бојанић прича да је два пара јелена лопатара набавио прије пет година из хобија, а данас брине о девет примјерака.

– Пар јелена платио сам тада 2.500 КМ. Није ме водила рачуница, јер је у овоме и нема, већ чисти хоби и жеља да их узгајам. Поријекло им је са медитерана, а красе их велики рогови који могу достићи тежину од три  килограма.  Мужјаци могу да нарасту до 100 килограма и достигну дужину од 1,7 метара, док су женке готово упола ситније. Роговље им опада сваке године у мају, а расте све веће до августа – прича Бојанић.

Лопатари, додаје он, захтијевају пажњу као и већина животиња.

– Потребно их је обилазити више пута дневно, давати им воду, храну, а специјалитет им је кукуруз у клипу. С обзиром да бораве у ограђеном простору планирам да им проширим површину за кретање, укључујући и шуму  – наглашава Бојанић.

Иако раније није имао искуства са овом врстом животиња лако се снашао. Литературе и савјета, како каже, препун је интернет.

– Данашњи узгој јелена је у многоме узнапредовао, много је литературе и савјета до којих човјек може доћи, а све иде много лакше ако човјек воли оно чиме се бави – поручује овај Дервенћанин који планира да фарму лопатара прошири и отвори за посјетиоце.

– Долазе и сада људи, а многи и не знају за њих. Људи изван Дервенте такође се интересују за фарму и најављују посјете. Јелени су питоми, воле да једу из руке, па им ни посјетиоци не сметају. Потребно им је мало времена да осјете да их непознате особе не угрожавају и постају дружељубиви – каже Бојанић.

Фарма

Осим јелена, Младен Бојанић на имању има и свиње, овце, кокошке, псе.

– Од малена сам показивао љубав према животињама и маштао да их имам разних врста – каже он истичући да није ловац, иако многи повезују његово интересовање за јелене са овим спортом.

Related posts

Пољопривредници упознати
са изворима финансирања

Derventski List

ПРИКУПЉЕНО 95 ДОЗА КРВИ

admin

Показна вјежба ватрогасаца сутра поред ОШ „19. април“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još