Култура

Изложба драгоцјени увид у
животе и рад двојице великана

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас је отворена изложба „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“ аутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића, која је посвећена двојици српских великана који су ширили славу и част Србије у тешким тренуцима, када је судбина читавог народа зависила од труда изузетних појединаца.

Станковић, иначе кустос шабачког музеја и један од аутора изложбе, казао је да су Пупин и Владика Николај најбољи путоказ српском народу и данас.
-Они су, ако тако могу да кажем, космополитски националисти. То су људи који су се потпуно остварили у свом животу. Михајло Пупин је био професор на Колумбија универзитету, а Владика Николај је био хришћански геније и светац, човјек који је одликован од најрепрезентативнијих теолошких установа и институција и који је одбранио неколико доктората – рекао је Станковић додајући да су обојица све у животу постигли захваљујући свом труду и све су оставили народу.
-Ми то морамо да знамо, да су такви људи постојали, да су били честити, поштени и да им се то на крају исплатило – рекао је он.
Kњига „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“ садржи писма, преписку и биографије двојице великана, као и оригиналне фотографије и материјале.
На изложби су и приказани панои са фотографијама и писаним документима о раду и дјелу Владике Николаја и Михаила Пупина, као и људи који су помагали и утицали на њихов рад.

Изложба ће у галерији Народне библиотеке бити доступна у наредних 20 дана.

Related posts

Промоција књиге „Глоги“ вечерас у Библиотеци

admin

Брижно његују писану ријеч и културу

admin

ВЕЧЕРАС МАНИФЕСТАЦИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ЖЕНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još