Друштво

Ускрс у завичају
посебан дар

Анкица и Шимо Ћорић већ другу годину у Шушњарима, у обновљеном дому дочекује Ускрс, истичући да је посебан дар празник прославити у завичају.

Ћорићи су од осамдесетих година прошлог вијека радили у Швајцарској, али родни крај никада нису запостављали.  Иако је ратни вихор учинио своје, огњиште у Шушњарима су обновили и радо га посјећују.

– Када смо отишли у Швајцарску морали смо пронаћи свој Ускрс, тражити себе – испричала је Ћорићева сјећајући се жала за родном грудом.

– За вријеме рата нисмо долазили кући, а када је рат стао обилазили смо завичај и камен је био на срцу сваки пут када би одлазили. Обновили смо кућу у Бијелом Брду, а онда и у Шушњарима, и прошле године први пут смо Ускрс славили овдје. Тај осјећај је био изузетан – казала је она истичући да је свих протеклих година настојала да сачува од заборава обичаје и да их пренесе својој тројици синова.

–  Ускрсна исповијед је јако важна и треба ићи у цркву редовно на молитве, посебно у седмици пред Ускрс. Старије који не могу сами да оду у цркву возимо ми који можемо или обавијестимо свештеника да их посјети – додаје Ћорићева.

Њен супруг Шимо додаје да је Ускрс за њихову породицу веома важан празник.

– Обично припремамо и печемо прасе, као и за Божић, а све зависи од броја гостију. Људи воле код нас доћи, од срца припремамо све – каже Ћорић који такође не крије срећу због прослављања празника у родном крају.

– Никада нисам пожалио што сам се вратио. Ја сам овдје рођен, живим овдје, добар сам са свима, и то је чар живота – истиче Ћорић.

Вјерници католичке вјероисповијести у недјељу, 9. априла прослављају Ускрс.

Акције чишћења

Како би своје село, али и друга мјеста, учинила што угоднијим за живот, Анкица је заврнула рукаве, те заједно са другим мјештанима организовала акције прикупљања отпада по селима. Разлика се већ види у Шушњарима, Зеленикама, Пољарима, Модрану и путом појасу од шестог километра према Осињи.

– Мојој идеји су се придружили и други. Обишла сам све организације и институције у Дервенти и тамо су били одушевљени мојим намјерама. Са малим средствима смо урадили много – додала је Ћорићева казавши да већ планирају нове акције чишћења.

Related posts

Бесплатни уџбеници за ученике од првог до петог разреда

admin

Из Дервенте испаљено 13 противградних ракета

admin

ДРУГА „ШАКАЛИЈАДА“ 26. ЈАНУАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još