ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист 111 година храбро
корача стазама информисања

Пионирски подухват штампања „Дервентског котарског листа“ 12. децембра 1912. године наставио је да поносно баштини и надограђује Дервентски лист храбро корачајући стазама информисања пуних 111 година.

Пријемом у редакцији листа данас је обиљежен рођендан једне од најстаријих новина на Балкану, која је преживјела три рата, из једне у другу друштвену епоху прелазила дијелећи судбину својих Дервенћана.

Рођендан са редакцијом Дервентског листа данас је прославио и градоначелник Милорад Симић са сарадницима.

– Дервентски лист обиљежава јубилеј за понос. Новина је то која живи невјероватних 111 година. У бившој Југославији Дервентски лист се развијао раме уз раме са „Политиком“, преживио је од почетка 20. вијека и траје и даље на радост Дервенћана. Док буде Дервенћана биће и Дервентског листа, а можемо и рећи док је Дервентског листа биће и Дервенћана. Новинарством се бавити могу писмени људи и у доба покретања Дервентског листа у Дервенти је било таквих људи и такав подвиг треба његовати. Важно је нагласити да је живио са својим народом и зато и данас траје. Ми из управе, као оснивачи и суфинансијери, сматрамо да Дервентски лист треба да траје – казао је градначелник подсјетивши да Дервента има бројна обиљежја стара вијек и више.

– Дервента има барем 12 обиљежја са вијековном традицијом, а неки до њих су Гимназија, Учитељска школа, Вашар и други – рекао је Симић честитавши свим запосленим који сваког четвртка омогућују да Дервентски лист донесе очекиване вијести читаоцима који му се увијек обрадују.

На историју и почетке Дервентског листа подсјетио је директор јавног предузећа „Дервентски лист и радио Дервента“ Чедо Вујичић.

– На данашњи дан прије 111 година група храбрих, одважних и паметних људи у Дервенти је одлучила да изда штампано издање Дервентског листа, а који је тада носио име „Дервентски котарски лист“. Тај пелц се снажно укоријенио у Дервенту и већ више од једног вијека свједочимо изласку Дервентског листа, који је сваког четвртка пред својим читаоцима, наравно уз неке периоде када су биле паузе у издавању. Прво значајно обнављање листа било је 1952. године, послије Другог свјетског рата и тај излазак је трајао око седам година, када је редакција уз опрему пресељена у Добој. Тај пелц се тамо ипак није тако снажно укоријенио, па се 1966. године Дервентски лист вратио у Дервенту и све до ратне 1992. године сваког четвртка био је пред својим читаоцима. Нажалост, Одбрамбено – отаџбински рат је прекинуо излажење Дервентског листа, али 12. јануара 1995. године обновљено је штампано издање листа и од тада није изостао ниједног четвртка. Осим улоге у информисању, Дервентски лист има значајну улогу хроничара појава, људи и догађаја и оно што није објавио Дервентски лист практично се у Дервенти није ни догодило – казао је Вујичић.

Да Дервентски лист успјешно одолијева „брзом темпу“ данашњице казала је одговорни уредник Дервентског листа Далиборка Рогић.

– Иако је Дервентски лист седмичник, што је мало незахвално у данашње вријеме када је брзи проток информација, ми се трудимо да задржимо актуелност кроз наш интернет портал који је активан од 2018. године. И сам лист је својим редизајном и начинима приступа темама и информацијама настојао да се прилагођава, тако да се трудимо да наши читаоци не буду ускраћени ни за актуелност – казала је Рогићева.

Обиљежавању значајне годишњице постојања Дервентског листа присуствовао је и предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске Бранимир Ђуричић.

– У новинарској заједници ово је велики раритет, за који, морам да признам, нисам знао до недавно, али сам се заинтересовао и увидио да је то истина, и да је Дервентски лист одмах уз бок највеће „Политике“, што цијеним да је велика импресија и за читаоце у Републици Српској и новинаре. Заиста сам поносан на ову годишњицу и чињеницу, да су колеге допринијеле томе да на сваком скупу и домаћем и међународном, могу да кажем да имамо Радио – телевизију Републике Српскле, „Глас Српске“ и Дервентски лист са традицијом дугом 111 година која и данас опстаје – рекао је Ђуричић додавши да су ови медији свједоци времена што и јесте један од бисера Републике Српске.

Сјећања на прва слова, а потом и информације, за Дервентски лист вежу Бранка Ђуричића.

– Откад сам научио да читам, Дервентски лист је био ту. Трбухом за крухом, живот ме одвео у средњу Босну, али нисам оставио Дервентски лист, примјерак сам морао имати, а неријетко сам чекао и сриједу увече да на трафику стигне примјерак и да га се први дочепам – казао је Ђуричић сјетивши се да је и некада, као и сада, Дервентски лист прелазио из руке у руку.

– Сналазили смо се и важно је било да ниједан број не пропустимо. Драго ми је да је Дервентски лист успио да преброди удар електронских  медија и да наставља да постоји – рекао је Ђуричић.

Рођендану листа присуствовао је и предсједник Скупштине града Бојан Радановић, предсједник Надзорног одбора Дервентског листа Весна Шаин, те други гости.

Related posts

Уједињени у молитви и посту дочекати Васкрс

admin

НАЧЕЛНИК ИЗ СКОПЉА ДОНИО НАГРАДУ

admin

ГОСТОПРИМСТВО ДРАГИМ ГОСТИМА ВЕЛИКА ЧАСТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još