Друштво

ЗАВИДНА ПОНУДА ЦВИЈЕЋА И УКРАСНОГ БИЉА

Иако у зимском периоду нема много пољопривредних послова, у производњи цвијећа ситуација је другачија, а ових дана у расадницима појављују се и први цвјетови прољећних врста украсног биља.

Да би за предстојећи Међународни дан жена, али и освјежавање цвијећњака у понуди било што разноврснијег цвијећа и украсног биља, у вртном центру Марић у Лугу врви од посла.

Породица Марић производњом садница украсног биља почела је да се бави прије десет година, а данас важе за искусне цвјећаре које купци проналазе на добро познатој локацији.

– Када смо почели са производњом, кренули смо са малим пластеником од 150 квадратних метара, а данас у затвореном простору узгајам биљке на око 850 квадрата, те на десет дунума отворене површине. У затвореном простору производим биљке које се грију, цвијеће, нарочито за 8. март, примуле, цикламе, разне врсте тулипана и зумбула, као и прољећно сезонско цвијеће, а и расад поврћа, разне врсте чемпреса, хризантеме, украсне грмове и слично – каже власница Мира Марић.

У овом расаднику, осим цвијећа, може се пронаћи и расад поврћа, саднице разних врста чемпреса и украсног жбуња. Тренутно имају око 30 различитих врста цвијећа, а шаренило боја мами сваког ко макар завири у стакленик. Зато и купаца има стално, а углавном су оријентисани на домаће тржиште.

– Неке резнице ја ожиљавам, а сјемена купујем у Брчком. Наши купци знају гдје да нас пронађу и годинама долазе – истиче Мира.

Узгој и производња цвијећа, али и осталих култура, захтијева посвећеност, а Мира дневно са биљкама проведе и по 16 часова.

За још који дан, понуда ће бити богатија, више цвијећа ће да исцвјета, а уочи празника посвећеног женама понуда ће бити најбогатија. Тада се, каже Мира, прода све што се и засади.

Цијена

У овом расаднику за садницу је потребно издвојити пола марке, а за цвијеће до десет марака, у зависности од величине и врсте.

Related posts

Пристижу донације за
изградњу куће Славиши Малићу

Derventski List

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРЕДСТАВЉЕН У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РТРС-а

admin

Малена Јана
звијезда вртића

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još