ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ДЈЕЦУ МУЧЕ РАВНА СТОПАЛА И ПОВИЈЕНА КИЧМА

Лоше држање тијела и равна стопала примећени су код великог броја малишана током систематског прегледа пред полазак у школу, а у дервентском Дому здравља истичу да ови налази не представљају већи проблем у дјетињству, али да се потешкоће могу јавити у каснијем животном добу.

У Дервенти је пред полазак у школу прегледано 232 дјеце, а према ријечима педијатра у Дому здравља Дервента др Мирјане Станковић, анализе систематских прегледа дјеце тог узраста годинама показају сличне здравствене проблеме  које треба  решавати  промјенама одређених животних навика.

– Одговорност лежи на родитељима, просветним радницима али и друштвеној заједници. Родитеље треба едуковати како у свакодневном животу спровести мере које ће предупредити деформитете. Задатак учитеља, а касније и наставника физичког васпитања је да континуирано спроводе вежбе обликовања, а физичку активност промовишу за цео живот. На друштвеној заједници је да подупре сваку могућност спровођења ван-наставних физичких активности. Знање правилног пливања би требало бити део културе. Нажалост, на подручју општине не постоје затворени базени, како бисмо ту могућност могли користити током читаве године – рекла је др Станковић истичући да свака физичка активност даје бенефите за здрав живот.

– У погледу избора и времена почетка бављења спортом треба консултовати стручна лица, али и искористити могућности свих расположивих спортских активности у својој средини.

Др Станковић додаје да се током систематских прегледа код поједине дјеце детектују и проблеми са слобовидошћу, говором, те повећаном тјелесном тежином.

Превенција

Др Мирјана Станковић је истакла значај превентивних прегледа у циљу унапређења и очувања здравља и правилног психофизичког развоја.

–  Често се као проблем јавља то што родитељи не схватају разлику између прегледа болесног и здравог детета. Долазак здравог детета код љекара  служи и за стварања осећаја пријатности и „разбијања“ страха код деце. Нипошто не треба плашити децу са лекаром или ињекцијом – казала је др Станковић.

 

Related posts

Дервента – примјер добре праксе бриге о дјеци са интелектуалним сметњама (ВИДЕО)

admin

Почела исплата
борачког додатка

Derventski List

Пријаве пројеката
младих до 13. марта

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još