Култура

ПРЕДСТАВЉЕНО 800 ГОДИНА СПЦ

Вјероучитељ и магистар теолошких наука из Бањалуке Данијел Михић одржао је вечерас предавање у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, а у нешто више од часа Дервенћанима и Дервенћанкама представио је осам вијекова постојања Српске православне цркве као преглед периода.
-Историја српске цркве је толико широка и дубока као и историја српског народа и без познавања те историје не може се спознати свакодневна историја Срба. То се нарочито огледа у периоду ропства, када српских држава није било постојала је српска црква са свим својим архијерејима, епископима, патријарсима који су ипак исписивсли странице наше историје, а постојали су и манастири који су сачували српски идентитет и вјеру и писменост. Тешко је то у овако мало времена испричати, али сам кроз 20 поглавља настојао да представим оно најважније – рекао је Михић.
У Дервенту је дошао на позив наше суграђанке Александре Мариловић, а предавања о историји српске цркве спонтано је почео да држи крајем прошле године у бањалучком СОЗ-у.
Додао је да је до посљедњих тридесетак година историја српске цркве била скрајнута, али да га радује што је у посљедње двије деценије урађено неколико доктората који су објаснили све периоде који нису били довољно разјашњени, а ради се о периодима од седмог до 11. вијека, раном средњем вијеку па до данашњих дана.
-Ми немамо ни приручник из историје српске православне цркве, прошло је више од 50 година од када је Ђоко Слијепчевић написао нешто такво, а ја желим да радим на томе у будућности кроз ова предавања. То је темељ за неки рад и надам се да ће једног дана књига да изађе са много података прилагођених сваком оку и уху јер треба да се зна историја српске цркве, а ми је знамо дјелимично сем Светог Саве и патријарха Павла док је све између у магли – додао је он.

Related posts

Представа „Нешто
као срећа“ вечерас

Derventski List

НАГРАЂЕНИ ЂАЧКИ РАДОВИ ПОВОДОМ 8. МАРТА

admin

Најмлађи показали глумачко умијеће

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još