Kолумнa

ДЕМЕНЦИЈА

Пише: мр Каролина Зечевић, дефектолог – логопед

У трећој животној доби неретко долази до појаве Алзхеимерове болест која је уједно и најчешћа врста деменције.

Манифестује се широком лепезом  симптоматологије која својим прогресивним током негативно утиче на успешност извођења активности у свакодневном животу. Логопедска пракса код оболелих од ове болести подразумева дијагностику и рехабилитацију, те саветовање у подручју говорно-језичких  способности, комуникацијских вештина и храњења/гутања због појаве потешкоћа и поремећаја у склопу болести.

Прогресивно слабљење способности и вештина чини Алзхеимерову болест захтевним подручјем рада због чега се интервенција усмерава на што дуже задржавање способности и вештина. Ове активности се усмеравају на побољшање квалитета свакодневног живота оболелима и њиховим породицама. Логопедски рад с оболелима није једно од новијих подручја логопедске терапије у Републици Српској. Приватна логопедска ординација увелико реализује план и програм терапија са овим пацијентима. Породици оболелог неопходна је подршака психолога, а овакав вид терапије треба да постане саставни део рада рехабитацијских и геронтолоских центара, као и осталих видова саветовања.

Логопедску дијагностику и преглед можете да обавите у Дому здравља Дервента, користећи право на упутницу коју можете да добијете на лични захтјев или на препоруку педијатра или породичног љекара.

Related posts

LANDAU – KLEFNER СИНДРОМ

admin

ПРЕДЧИТАЛАЧКЕ ВЕШТИНЕ

admin

ДИСКАЛКУЛИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još