ИЗДВОЈЕНОНовости

ОТВОРЕН ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР

Модерно опремљен Геронтолошки центар, који ће моћи да прими 100 корисника, отворили су данас министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, те начелник општине Милорад Симић.

Геронтолошки центар састоји се од три објекта повезана у једну цјелину коју чине 17 модерно опремљених апартмана и 17 соба са адекватним просторијама за заједничка дружења, савремено опремљеном кухињом и рестораном, библиотеком, те фризерским салоном. Дио корисника новоизграђеног центра чиниће лица из алтернативних смјештаја и колективних центара, а други дио чиниће економски корисници.

В.д. директора Геронтолошког центра Ђурђа Додиг Пијетловић казала је да су сви услови за пријем првих станара испуњени, те да постоји велика заинтересованост за смјештај.

  • Економска исплативост објекта и попуњеност никада нису доведени у питање. Заинтересованост корисника је много већа од наших капацитета, али епидемиолошка ситуација нам диктира темпо рада и начин пријема корисника – закључила је Додиг Пијетловић казавши да ће су цијене смјештаја у распону од 650 до 950 марака.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић честитао је општини Дервента на успјешној реализацији пројекта који је захтијевао много и труда и времена, али и финансијских средстава.

  • Овај објекат је добар примјер како локална заједница, заједно са републичким нивоом, може да споји средства у корист самих грађана – казао је Шеранић те додао да тек треба да се утврди како ће центар функционисати узимајући у обзир епидемиолошку ситуацију.

Начелник општине Милорад Симић изразио је задовољство што је баш Дервента међу првим општинама које су пристале да реализују овакав пројекат.

  • Све ово јесте дуго трајало и пет милиона марака колико је општина уложила није мало, али сада смо свједоци да је вриједело. Наилазили смо на разна оспоравања и негодовања, али сам поносан и сматрам да је ово здање заокружило потребе наших грађана – закључио је Симић те констатовао да је подршка Дома здравља јако важна за функционисање Геронтолошког центра.

Из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције казали су да је ово значајна инвестиција од 2.690.000 марака који су имплементирани у овај пројекат, а у питању су кредитна средства Развојне банке Савјета Европе.

  • Овај пројекат има двије значајне компоненте, једна је затварање колективних центара, а друга је смањивање броја корисника алтернативних смјештаја – истакао је в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић додавши да се до краја године у оквиру ЦЕБ 2 пројекта очекује завршетак још неколико пројекта, између осталих, и изградња 200 станова у више општина и градова широм Српске .

Геронтолошки центар, који је изграђен на мјесту старе болнице у Дервенти, дио је пројекта ЦЕБ 2, којим се предвиђа укидање колективних и алтернативних видова смјештаја до 2020. године.

Related posts

„ЧЕКАОНИЦА“ ПОЗДРАВЉЕНА АПЛАУЗИМА

admin

Буџетски документи пред парламентом 15. децембра

admin

ВИРУСИ И ПРЕХЛАДА НАПУНИЛИ АМБУЛАНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još