ИЗДВОЈЕНОНовости

Симић: Управа функционише и поред тешкоћа

Послије сваких избора долази до одређених промјена у функционисању органа управе, а то је посебно изражено у случајевима када се прекида континуитет било којег сегмента власти. На дервентској политичкој сцени дошло је до промјене у Скупштини општине, а то је неминовно оставило посљедице.

Скупштина општине, послије конституисања, разријешила је дужности замјеника начелника општине и начелнике шест одјељења Општинске управе, а подршку да дужност, у статусу вршиоца дужности, обавља до избора нових начелника одјељења добио је само начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Такав исход створио је проблеме у функционисању локалне управе, с обзиром да начелници одјељења имају прописане обавезе и овлашћења.

– Поштујем политичку вољу сваког, а посебно изабраних представника народа и још једном им честитам на избору. Сви ми који смо се кандидовали на изборима током кампање говорили смо да предлажемо боља рјешења, да нудимо програме, своје знање, искуство и тако даље. Међутим, чини ми се да садашње стање, нажалост, не одговара оном што се говорило у кампањи – рекао је начелник општине Милорад Симић.

Он наглашава да се према обавезама и одговорностима мора приступати исто као и правима која проистичу из чињенице да је неко негдје изабран.

– Тиме што није изабран замјеник начелника општине и начелници одјељења доведено је у питање функционисање управе, заустављени су многи процеси, нису донесени многи акти које грађани очекују, нажалост нису могли бити урађени ни неки послови из надлежности управе. Ја сам искористио своја овлашћења и нашао начин да управа, и поред опструкција, поново функционише, јер је то моја обавеза. Међутим, и поред тога у многим областима ће се осјетити вакуум који може имати далекосежне посљедице – каже Симић.

Један од важних, ако не и најважнији документ, је Буџет општине за 2021. годину, о којем се Скупштина општине још није изјаснила

– Процедура доношења Буџета је у току, а то значи да је приједлог припремљен, али није било услова да буде усвојен у Скупштини општине. Због тога је, на основу Закона о буџетском систему Републике Српске, на снази привремено финансирање за први квартал ове године, што значи да је план прихода и расхода једнак плану прихода и расхода за први квартал 2020. године – објашњава начелник.

Одговорност

Начелник општине је свим актерима дервентске политичке сцене поручио да очекује одговорност.

– Од свих који у нашим локалним политичким процесима учествују, очекујем да свој посао наставе да раде без тензија и напетости, јер обавеза нас који смо изабрани јесте да ширимо осјећај мира и спокоја међу грађанима, а не да од нас крећу негативни процеси или не дај Боже подјеле и осјећај несигурности – рекао је Симић.

 

Related posts

ОПРЕЗ ЗБОГ ЕКСТРЕМНО ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

admin

Вјечно поштовати
изгубљена 43 живота

Derventski List

НЕСТАЛОГ ЖАРКА ДАНАС ТРАЖИ 200 ЉУДИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još