ДруштвоРС-РЕГИЈА

Грађани БиХ без ограничења само у три земље

Грађани БиХ који у наредном периоду планирају путовати у друге земље без ограничења могу ући само у Србију, Сјеверну Македонију и Црну Гору, а у Хрватску од јуче могу ући с потврдом да су преболовали вирус корона у посљедњих шест мјесеци или с потврдом да су примили вакцину против вируса корона.

У Хрватској је до доношења ових мјера важио само негативан ПЦР тест, међутим од сада ће, баш као и у Европској унији, бити признати и антигенски тестови.

– Уређен је прелазак границе због туризма – рекао је Давор Божиновић, министар унутрашњих послова Хрватске. Додао је да негативан тест ни потврду о томе да су преболовала вирус корона не морају имати дјеца до седам година која прелазе границу с родитељима или старатељима. Оваква правила би на граници Хрватске требало да остану током цијелог љета.

У већини других земаља држављани БиХ су дужни или приложити негативан тест на Ковид-19 или отићи у обавезну изолацију, која варира од 10 до 14 дана, зависно од земље до земље.

Према подацима Министарства иностраних послова БиХ (МИП БиХ), држављани БиХ који желе да путују у Аустрију при преласку границе дужни су да приложе љекарско увјерење.

– Уколико није могуће приложити љекарско увјерење, особа је дужна да се смјеста упути у 10-дневни карантин и да уз то у року од 48 сати организује ПЦР тестирање о сопственом трошку. Уколико је резултат теста негативан, карантин се сматра пријевремено окончаним – навели су у МИП БиХ.

При уласку у Њемачку грађани БиХ потребно је да предоче негативан САРС-Ков-2 тест, који не може бити старији од 48 часова.

– Након уласка у Њемачку обавезан је период самоизолације у трајању од 10 дана. Додатно, сви који долазе у Њемачку из ризичних подручја морају пријавити долазак путем wеб-странице и предочити доказ пријаве приликом уласка – рекли су у МИП БиХ.

Путници који се желе упутили у Грчку доживјеће разочарање, јер је улазак у ову земљу забрањен, а није дозвољен ни боравак ради туризма.

– Прије поласка обавезно контактирати Амбасаду Републике Грчке у Сарајеву за потребне сагласности. Сви путници који испуњавају услове за улазак у Грчку морају предочити негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата прије уласка у земљу, те испунити прописани образац (ПЛФ) најмање 48 сати прије уласка у земљу – навели су у ресорном министарству.

Туристичка путовања у Италију из већине земаља које нису чланице ЕУ, укључујући БиХ, су забрањена.

– Основна путовања су дозвољена и укључују студенте, пословне људе, становнике ЕУ и рођаке италијанских држављана, који морају након уласка ићи у изолацију 14 дана – подаци су Министарства иностраних послова БиХ.

Особама које улазе у Словенију из држава или регија које су на црвеној листи, а међу њима је и БиХ, одређује се 10-дневни карантин.

– Карантин се укида ако се особа након одређивања карантина тестирала и резултат теста је негативан – казали су у МИП БиХ.

Грађани БиХ који при уласку у Словенију приложе негативан тест на вирус корона не старији од 24 часа не морају ићи у изолацију, али тест мора бити обављен у једној од држава чланица ЕУ или шенгенског подручја.

Путници који се запуте у Шпанију при уласку морају приказати негативан ПЦР тест не старији од 72 сата.

– Особе у Шпанији не подлијежу обавезном карантину, али он може бити наложен уколико лице приликом здравственог прегледа покаже симптоме заразне болести – навели су у МИП БиХ.

Сви путници који долазе у Белгију изван земаља ЕУ и Шенген зоне или из одређених зона унутар ЕУ или Шенген зоне с повећаним бројем обољелих од Kовида-19, дужни су ступити у 14-дневну самоизолацију.

При уласку у Швајцарску грађани БиХ су дужни отићи у 10-дневну изолацију, а при одласку до смјештаја гдје ће бити изоловани морају држати најмање 1,5 метара раздаљине од других људи и избјегавати јавни превоз.

– Нужно је да се грађани у року од два дана свој долазак пријаве надлежном кантоналном органу – подаци су Министарства иностраних послова БиХ.

http://www.nezavisne.com

Related posts

За полицијску обуку припремају се четири Дервенћанке

admin

Пчеле на најљепши начин
враћају пружену пажњу

Derventski List

Дио Улице краља Петра
Првог сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još