Друштво

Суверено корача свијетом информатике и природних наука

Интересовање за природне науке, али и информатику, уз предан рад довели су ученицу генерације Основне школе „Никола Тесла“ Анастасију Столић у друштво најбољих основаца у Републици Српској, а треће мјесто на републичком такмичењу из информатике донијело јој је улазницу за смотру знања на нивоу БиХ.

Ова будућа гимназијалка не крије срећу због титуле ученице генерације, а планове за будућност кроји у правцу факултетског образовања. Наглашава да су јој такмичења на којима је учествовала била добра провјера пред избор средње школе.

– Учествовала сам на такмичењима из српског језика у седмом разреду, али ме највише привлаче природне науке, тако да сам у деветом разреду учествовала на такмичењима из математике и физике стигавши на регионална такмичења на којима сам котирала на високо треће мјесто из оба предмета, а из информатике сам остварила најбољи резултат од свих досадашњих учешћа, гдје сам на републичком такмичењу освојила треће мјесто и обезбиједила пласман на такмичење на нивоу БиХ – објаснила је ова Дервенћанка.

Настава на даљину била јој је корисна јер је имала више времена да се посвети учењу и припремама за такмичења.

– Најтеже је било то што су одјељења, по повратку у школске клупе, била подијељена, али и то што смо наставу морали да имамо у другој школи. Такође, такмичења су одржавана онлајн и изгледала су другачије, али сам и у томе видјела позитивну страну, јер је била и мања трема – казала је Анастасија која жали за опроштајем од школе који су имале раније генерације.

Без обзира на то, додаје, основна школа остаје јој у најљепшем сјећању, а пред њом су изазови средње школе, за које се нада да ће успјешно савладати.

– Заинтересованост за природне науке води ме и у смјеру избора факултета, али „нагињем“ и ка праву, тако да сам спојивши сва та интересовања за сада одлучила да у гимназији стекнем што више знања и осигурам добру подлогу за даље школовање – казала је Анастасија.

Страни језици

Ова свестрана ученица има жељу да прошири знање и из страних језика.

– Тренутно учим енглески и њемачки језик, за шта ми је знање из основне школе добра подлога, али бих у будућности вољела да учим још језика, а привлачни су ми шпански и руски – казала је Анастасија.

Related posts

Парк Геронтолошког центра краси 70 садница

Derventski List

Расписан конкурс за упис на богословију

admin

Носиоци добрих вијести држе корак са временом

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još