Култура

Ријечи владике Николаја оживјеле поводом 120. година постојања „Просвјете“

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и у 120. години свог постојања и рада свјетионик је просвјетитељства и културе, а поводом овог значајног јубилеја дервентска публика имала је вечерас прилику да послуша ријечи владике Николаја Велимировића проткане кроз монодраму „Речи о свечовеку“.

Ријеч је о представи која је настала 2009. године и то у оквиру обиљежавања осам вијекова манастира Жича, и то заједно са снимцима молитви на језеру, а режију и изводјење преузео је српски глумац Небојша Дугалић.

– Заиста мислим да је једини прави начин да обележимо један јубилеј „Просвете“ јесте да оживимо оно што смо наследили, оживимо неке наше најзначајније људе и чујемо шта су нам то поручили из неких прошлих времена и шта би то могло да буде спасоносно и просветно – рекао је Дугалић додавши да је враћање културној и просвјетитељској традицији српског народа доказ колико је она неисцрпна.

– Мислим да су текстови владике Николаја такви да колико год пута се поново слушали увек оживе нешто ново и увек човек на нов начин чује те мисли. Ја сам ову представу играо ни сам не знам колико пута, и сваки пут док играм и мени самом се отварају нека нова значења која до тада нисам знао и то је доказ колико је то наслеђе неисцрпно и колико је драгоцено стално му се враћати – истакао је Дугалић.

Осврт на српско насљеђе кроз ријечи владике Николаја дервентској публици поклонили су град Дервента и дервентски одбор „Просвјете“ који води свештеник Далибор Ђекић.

– С обзиром да је ово 120. година од оснивања нашег друштва, надам се да ћемо суградјанима поклонити још сличних манифестација и догађаја – рекао је Ђекић.

Монодрама је изведена у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“.

„Просвјета“

Идеја о оснивању „Просвјете“ потекла је од групе од 29 српских интелектуалаца 1901. године, а августа 1902. године у Сарајеву одржана је оснивачка скупштина друштва. Непуних десет година од оснивања „Просвјета“ је бројала око 7.000 чланова и имала 80 пододбора.

Related posts

„Вихор“ расписао конкурс за најљепше пјесме посвећене водама

admin

„ЉЕТНА АРТ СЦЕНА“ ПОДИГЛА ЗАВЈЕСУ

admin

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ НАХРАНИЛО ЉУБИТЕЉЕ ПИСАНЕ РИЈЕЧИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još