ИЗДВОЈЕНОНовости

Балатуновић: Градићемо веће повјерење грађана према полицији

Залагањем свих запослених у Полицијској станици Дервента настојаћемо изградити веће повјерење грађана према полицији, што ће директно утицати на наш успјешнији рад. Такође, трудићемо се да остваримо бољу сарадњу са свим институцијама и субјектима који могу допринијети бољој безбједности грађана.

Казао је то новоименовани командир Полицијске станице Дервента Миломир Балатуновић у интервјуу Дервентском листу, истичући да ће, и поред смањеног број полицијских службеника, настојати да свим расположивим снагама одговоре на било који вид безбједносних проблема.

– Безбједност на подручју Дервенте окарактерисао бих као задовољавајућу, али задатак нам је да она буде још боља. У наредном периоду предузимаћемо мјере које ће увидјети и грађани, а које очекујем да ће допринијети да сваки грађанин стекне осјећај веће опште безбједности – казао је Балатуновић

Недавно сте преузели функцију командира Полицијске станице Дервента. Који ће бити приоритети у Вашем раду?

– Приоритет у мом, и раду мојих ближих сарадника у наредном периоду, биће мотивација полицијских службеника Полицијске станице Дервента за предузимање интензивнијих мјера у циљу подизања нивоа безбједности свих грађана Дервенте. Залагањем свих запослених настојаћемо изградити веће повјерење грађана према полицији, што ће имати директан утицај на успјешнији рад Полицијске станице. Такође, трудићемо се да остваримо бољу сарадњу са свим институцијама и субјектима који могу допринијети бољој безбједности грађана.

Који су највећи изазови са којим се, заједно са својим сарадницима, суочавате на челу дервентске Полицијске станице?

– Највећи изазов, свакако, биће организација рада на терену уз смањен број расположивих полицијских службеника. За бољу контролу над стањем безбједности неопходно је константно присуство полицијских службеника на терену, а имајући у виду да Полицијској станици недостаје значајан број службеника, неће бити лако одговорити на све изазове са којима ћемо се сусретати, али и са свим расположивим снагама спремни смо одговорити на било који вид безбједносне проблематике.

Како оцјењујете стање безбједности на подручју Дервенте и на који начин би она могла да буде унапријеђена?

– Безбједност на подручју града Дервента окарактерисао бих као задовољавајућу, али задатак нам је да она буде још боља. У наредном периоду предузимацемо мјере које ће увидјети и грађани, а које очекујем да ће допринијети да сваки грађанин стекне осјећај веће опште безбједности. Допринос свих грађана, кроз сарадњу са полицијом је неопходан сегмент у ефикаснијем извршавању свих послова полиције. У средини гдје је сарадња грађана и полиције нарушена ни безбједност грађана не може бити на неком вишем нивоу.

На недавном састанку са челницима Градске управе истакли сте неколико проблема са којима се припадници полиције сусрећу на терену. Како планирате да ријешите ове проблеме?

– Откад сам именован за командира Полицијске станице Дервента често сам присутан на терену и запазио сам  велики број непрописно паркираних возила на градским улицама и то претежно око већих угоститељских објеката, као и окупљање омладине у великим групама код Спортског центра и мотела „Бабино брдо“. Већ је видљиво да немамо овакве проблеме, што је резултат благовременог усмјеравања полицијских службеника на критична мјеста. Као возач, примјетио сам да је возачка култура на лошем нивоу и да је због непрописно паркираних возила угрожена безбједност пјешака. Након што сам сагледао гдје је већа заступљеност непрописно паркираних возила, а то је око угоститељских објеката, примјетно је свакодневно веће присуство полицијских службеника. Што се тиче прековременог рада угоститељских објеката, интензивније ћемо приступити провођењу како самосталних, тако и акција у којима ће бити укључена инспекција и комунална полиција.

С обзиром да у Дервенти не постоји Форум за безбједност  грађана замолио сам представнике Градске управе да, у што краћем временском року, формирају ово тијело што би увелико олакшало рјешавање проблема са којима се ова локална заједница сусреће.

Да ли је, према Вашем мишљењу, по угледу на сусједне локалне заједнице и у Дервенти потребно увођење видео надзора на појединим локацијама и којим? Колико би ово допринијело безбједности?

– Изузетно ми је драго да сам на састанку са градоначелником Милорадом Симићем и предсједником Скупштине града Мирком Земуновићем договарао активности полиције и локалне заједнице у вези са постављањем видео – надзора и да је у току планирање његовог постављања. Камере ће бити постављене на свим безбједносно значајним локацијама, гдје то буду и технички услови дозвољавали. Искуства локалних заједница у којима је тај пројекат већ реализован су позитивна и говоре да су значајније утицала на само стање безбједности, те да је систем видео – надзора у већем броју случајева најдиректиније допринио расвјетљавању чак и тешких кривичних дијела.

Шта бисте поручили грађанима Дервенте?

– Најприје бих, у вези са поговорима попут: „Па зар је морао доћи човјек са стране“, поручио да ми у МУП-у РС можемо рјешењем бити пребачени у било коју локалну заједницу. Сви припадници МУП-а РС раде под једном заставом, грбом и амблемом. С обзиром да долазим из Полицијске станице Брод гдје сам провео 23 године службе током којих сам радио на пословима полицајца, безбједносног сектора, оперативца у криминалистичкој полицији, помоћника командира и замјеника командира, и у којој половина колега живи на подручју Дервенте, не може се рећи да долазим „са стране“. Сматрам да то не може произвести мањкавости, већ напротив може бити предност у смислу објективнијег сагледавања безбједносне проблематике и већег степена непристрасности у обављању свакодневних послова и задатака.

Моја основна порука грађанима Дервенте, јесте да вјерују својој полицији и да подијеле са полицијом своја сазнања о свим негативним појавама, а полиција ће учинити све да то повјерење оправда и да све своје активности усмјери ка добробити грађана. Нико не треба да се устручава и треба слободно да се обрати полицији, јер ћемо се брижљиво посветити рјешавању сваког проблема, а посебно личној и заштити имовине грађана Дервента, али и свих осталих који из било којег разлога бораве у граду. Настојаћу да сви ми у Полицијској станици Дервента будемо на услузи грађанима, уз висок ниво љубазности.

Сарадња

На који начин планирате интензивирати сарадњу са локалном управом и осталим институцијама које дјелују у Дервенти?

– Без сарадње са локалном заједницом немогуће је у потпуности испунити основну функцију полиције у тој заједници. Угоститељски објекти су честа мјеста у којима се нарушава јавни ред и мир, а неријетко се дешавају и кривична дјела. Стога је у сарадњи са инспекцијским органима и комуналном полицијом неопходно предузимати мјере у циљу јачих контрола рада угоститељских објеката, чиме се најдиректније утиче на смањење ризика од негативних појава. Такође, у свим локалним заједницама, па тако и у Дервенти, није мали број маљолетних преступника. У раду са њима у наредном периоду још више ћемо се ослањати на Центар за социјални рад чија је улога значајна и неизоставна, као и у свим случајевима насиља у породици. Полиција је државни орган којем су на располагању и разна средства принуде у извршавању основних послова, а у свом раду неријетко и новчано санкционишемо преступнике. Међутим, за рјешавање ових проблема у старту ћемо покушати са најблажим мјерама као што су интензивније контроле, предупређивања негативних појава, и наравно упозорења. Ако такве мјере не буду дале очекиване резултате, свакако ћемо прибјећи строжијим.

И у наредном периоду планирам састанке са представницима осталих институција које дјелују у Дервенти како бих сагледао проблематику и остварио највиши степен сарадње, иако та сарадња никада није изостајала.

Related posts

Дервента данас центар мото – кроса (ФОТО)

admin

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА

admin

Камере нису радари, али евидентирају прекршаје

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još