ИЗДВОЈЕНОНовости

Вијек и по службовања у љубави и милосрђу

Дјеловање Сестара милосрдница у Дервенти у служби љубави и милосрђа дуго вијек и по обиљежено је данас низом свечаности.

У дому Хрватског културног друштва „Напредак“ поводом овог јубилеја одржана је академија на којој се представио збор сестара милосрдница, те хор пензионера, као и појединци са пригодним рецитацијама и пјесмама, а приказан је и кратки документарни филм о раду сестара у Дервенти.

Свечаној академији претходила је захвална миса у цркви Светог Јураја, а отворена и изложба фотографија и докумената забиљежених током 150 година рада сестара у граду на Укрини, гдје данас дјелују три сестре.

– За данашњу пригоду и свечаност, ми Сестре милосрднице из самостана Свете Лујзе у Дервенти припремале смо се првенствено на духовни начин и то тако да свакога дана измолимо литаније Духу Светом или Светој Лујзи, да нам досадашње дјеловање дуго 150 година буде благословено и да нам да снаге да и даље чинимо и носимо милосрдну љубав свима потребнима – рекла је сестра Аугустина.

На свечаној академији присутне су поздравили и дервентски жупник Марко Слишковић, те поглаварица Сестара милосрдница босанско -херцеговачких Марија Винка Биљешко.

– Дервента је посебно мјесто, а то се види по томе што је народ заједно и кроз рецитале који су снажан изричај узајамне љубави, снажног поштовања према свему што су генерације наших сестара, онако како смо ми научиле, уткале у овај народ, несебично давале и радиле кроз свој позив. Има и нешто што се добива назад, а то је узајамно давање и ради тога сам особно испуњена, сретна и захвална за овај догађај и желим најприје цијелом граду Дервенти да се ова доброта, племенитост и заједништво разлију овим градом – рекла је Биљешко.

Свечаној академији присуствовао је и хрватски конзул Зоран Пиличић, досадашњи потпредсједник РС Јосип Јерковић, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, као и градоначелник Дервенте Милорад Симић, одборник ХДЗ-а БиХ у Скупштини града Маријан Кљајић, те други представници јавног живота Дервенте.

 

Related posts

Канализациона мрежа доноси боље
услове живота за 170 домаћинстава

Derventski List

ОД 15. НОВЕМБРА ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА

admin

ПОВРАТАК МОТО -ТРКА У ВЕЛИКОМ СТИЛУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još