Новости

„Дервентски збор код
Старе цркве“ у суботу

Оживљавање традиције и обичаја народног збора, односно почетака дервентског Вашара, наставља се и ове године у виду „Дервентског збора код Старе цркве“ који је најављен за суботу, 26. август у 19 часова.

Организаторску палицу збора преузели су Црквена општина Дервента и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

– Идеја је да културно – умјетничким програмом и неформалним окупљањем оживимо традицију народног збора на начин како је Вашар и настао, по добијању дозволе за градњу цркве и тако обиљежимо почетак вашарских дана у Дервенти. Програм ће обогатити наступи чланова СКУД-а „Дервента“, КУДМ-а „Босиљак“ и Фолклорне рекреативне групе „Ђурђевак“, пјевачке групе СКУД-а, као и извођачи на двије шаргије Кристијан Дробиловић и Горан Јошић – рекла је директорица библиотеке Мирјана Плиснић позивајући све суграђане да присуствују збору обучени у народне ношње.

Такође, у оквиру обиљежавања најстарије и најмасовније дервентске манифестације – Вашара, који ове године доживљва 172. издање, Туристичка организација, заједно са библиотеком побринула се да кроз „Дервентску улицу“ буду промовисани домаћи производи и дервентски произвођачи и ствараоци.

– „Дервентска улица“ ће се полукружно пружати са лијеве стране Старог моста, преко пута тржног центра „Миленијум“, а за овај амбијент обезбиједили смо тезге на којима ће заинтересовани произвођачи, занатлије и рукотворци имати прилику да изложе и продају своје производе. Ово је истовремено и један вид подстицаја, чувања традиције и промоције домаћег – објаснила је директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић.

Теофиловићева је позвала све посјетиоце Вашара да прошетају „Дервентском улицом“, а прилику за разгледање и куповину производа заинтересовани ће имати у суботу 26. августа, од 17 часова.

Related posts

НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЛИХ У ДЕРВЕНТИ

admin

Раде Ћудић, „Фрукта трејд“ и „Нивекс“ добитници Великогоспојинске повеље

admin

Успјешно изведена вјежба талачке кризе (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još