ИЗДВОЈЕНОНовости

Извјештаји јавних установа и предузећа без подршке већине

Скупштина града на данашњем наставку треће сједнице, већином гласова одборника није усвојила годишње извјештаје о пословању јавних установа и предузећа за прошлу годину, а послије вишечасовна дискусије, скупштинска већина одустала је од разрјешења на челу Геронтолошког центра и Туристичке организације.

Вишечасовно засједање обиљежиле су расправе о пословању Јавне предшколске установе „Трол“, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације, „Дервентског листа и Радио Дервенте“, а понајвише Геронтолошког центра.

 

ГЕРОНТОЛОГИЈА

 

Приједлог трећине одборника скупштинске већине о разрјешењу вршилаца дужности директора Геронтологије и Туристичке организације, Ђурђе Додиг Пијетловић и Младена Пећића, а потом и именовања в.д. директора у овим установама, послије упозорења одборника СНСД-а и СП-а, да се ради о поступку који нема упориште у закону, те који за собом повлачи могућност тужбе и самим тим финансијску штету по буџет града, али и доводи у опасност даље функционисање установе која збрињава десетине корисника, већина није подржала.

Послије консултација, странке скупштинске већине одлучиле су да до расписивања конкурса, садашњи в.д. директора Геронтолошког центра и Туристичке организације, остану на овим позицијама.

Приликом расправе о приједлогу разрјешења в.д. директора Геронтолошког центра шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш упозорио је на посљедице доношења оваквог рјешења.

  • Судска пракса не познаје разрјешење вршиоца дужности директора да би се именовао други в.д. Најприје је потребно расписати конкурс. Разријешени директор има право да покрене управи спор, а судска пракса показује да пресуда иде у корист разријешеног директора, што за собом вуче трошкове који иду на рачун буџета града и износе око 30.000 КМ – рекао је Томаш упитавши ко ће одговарати за овакав исход и да ли је то најава рационалне и политике уштеда нове скупштинске већине.

Додао је да ни образложење за разрјешење в.д. директора Геронтолошког центра, али ни Туристичке организације није у складу са прописима, те да не постоји Комисија за примопредају дужности.

  • Ко ће у овом случају управљати Геронтолошким центром и одговарати за кориснике – упитао је Томаш.

В.д. директора Геронотолошког центра Ђурђа Додиг Пијетловић, приликом разматрања годишњег извјештаја о раду ове установе, детаљно је упознала одборнике о њеном функционисању.

– Установом каква је данас, иза које стоји мукотрпан мој, али и рад и залагање запослених, лично се поносим, а некада је називана фантомском. За све што је урађено и за сваку марку која је потрошена, постоји покриће – истакла је, између осталог Додиг Пијетловићева, одбацивши све инсинуације о криминалним радњама и додавши да је читав поступак оснивања установе којом руководи, био под будним оком надлежних институција.

Шеф Клуба одборника ДНС, СПС и ХС Дејан Пјерановић затражио је објашњење о појединим приходима и трошковима у прошлој години, али и структури корисника, те бившег руководиоца.

  • Да ли ћете поднијети кривичну пријаву против бившег директора, као кадра СП-а који је примао плату прије вас – питао је Пјерановић додавши да политичка кадровска рјешења има рок трајања.

Додиг Пијетловићева је нагласила да евентуалне тужбе нису њена одговорност.

  • Средства која су се кроз ЦЕБ 2 пројекат, у оквиру којег је Геронтологија и основана, усмјеравала у установу, пролазила су кроз Секретаријат за избјегла и расељена лица, који је био и задужен за тендерске процедуре. Уосталом, све јавне набавке, у складу са законом, пролазе кроз систем јавних набавки – истакла је она додавши да пријем корисника који припадају категорији избјеглих и расељених не зависи од ове установе.
  • Ми имамо спремне капацитете за њих, али за све који по овом основу буду смјештени у Геронтологију, смјештај треба да буде и плаћен – објаснила је Додиг Пијетловићева.

На констатацију шефа Клуба одборника ПДП-а Мирка Петрића да због погрешних политика Дервента нема болницу, већ Геронтологију, шеф Клуба одборника СП Славен Гојковић истакао је да болница није могла опстати, иако није против постојања такве здравствене установе, а Синиша Јефтић (СНСД) нагласио је да ако се стекну услови, Дервента може добити болницу на некој другој локацији.

  • Задовољан сам свиме што је до сада урађено у вези са Геронтолошким центром, а с обзиром да је пројекат под чијим окриљем је ова установа изграђена прошао све потребне инстанце, провјерена је и свака уложена марка – истакао је Јефтић додавши да је погрешно проводити кадровске промјене у јавној установи прије расписивања конкурса.

Одборник СДС-а Бранко Катанић казао је да, када се ради о јавним установама, оне треба да прате јавни интерес, али и да, када се ради о кадровским рјешењима, и „другима треба дати шансу“. Одборник СНСД-а Давор Симић указао је на то да, ако садашња в.д. директора Геронтолошког центра буде разријешена, мора да има адекватну замјену, како рад установе не би био нарушен.

Градоначелник Милорад Симић, укључивши се у дискусију, нагласио је да Скупштина треба да води рачуна о томе да својим потезима не причињава штету.

  • Изабрани смо да Дервенту представљамо у најбољем свјетлу. Мој циљ је опште добро и због тога је Дервента данас ту гдје јесте и због тога има епитет чуда. Исто тако, СДС и ПДП треба да знају да Дервента није ни Бањалука, ни Бијељина – истакао је Симић додавши да не треба производити силу.
  • Будимо разумни, а не острашћени. Неке се одлуке не могу доносити напрасно. Иза Ђурђе Додиг Пијетловић и Градске управе је обиман и озбиљан посао на Геронтолошком центру – казао је Симић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић поручио је да је скупштинска већина спремна на разговор и изналажење најбољих рјешења.

  • Ако је интерес да радимо за бољитак Дервенте, треба да сједнемо и разговарамо – рекао је Ђурић током дискусије.

 

ЈАВНЕ УСТАНОВЕ

 

Током расправе о годишњем извјештају о пословању Јавне предшколске установе „Трол“ за протеклу годину, шефа Клуба одборника СДС-а Перу Ђурића занимао је броју дјеце у овој установи која су из вишечланих породица, те о субвенцијама цијене боравка за дјеце.

Директорица „Трола“ Гордана Симић казала је да од укупно 207 дјеце борави у вртићу.

– Што се тиче бенефита које уживају породице које имају троје и више дјеце, прво дијете плаћа 150 марака, друго 90 КМ, док треће и наредно дијете бесплатно похађају установу. Од укупног броја од 207 дјеце која бораве код нас, четири породице су такве породице. Такође, дијете које борави четири сата, има одређене потешкоће и има асистента плаћа половину од укупне цијене коришћења вртића. Дјеца самохраних родитеља плаћају пола цијене – објаснила је Симићева додавши да цијену боравка дјетета одређује оснивач установе, тако да цијена није у надлежности директора установе.

На питање одборнице ПДП-а Сање Димитрић о могућности да у вртићу буде уведена друга смјена због родитеља који раде у смјенама, Симићева је истакла  да би такав начин рада захтијевао озбиљан пројекат, те додатни кадар.

Дужа дискусија водила се и о извјештају Центра за социјални рад током протекле године, а ријечи је било о пријему нових радника, те платама запослених.

Одборници из редова клубова одборника СДС-а и ПДП-а указали су на несразмјерне износе плата руководећег кадра и других запослених, а одборник СДС-а Витомир Пиваш питао је да ли је директорица упозната са, како је рекао, случајевима да су корисници Центра за социјални рад одлазили у иностранство ради гласања на локалним изборима.

  • Када је ријеч о гласању наших корисника из иностранства, истичем да ми имамо важеће личне карте наших корисника издате од стране ЦИПС-а што сваке године провјеравамо, а у нашој надлежности није праћење корисника које земље посјећују- казала је директорица Маја Поповић.

Током расправе о извјештају Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, на питања одборника СДС-а Божидара Савовића и Витомира Пиваша о подразумијеваним услугама ове установе, те оштећењима  објекта у посљедњем земљотресу, директорица Мирјана Плиснић појаснила је структуру финансирања ове установе, али и саму дјелатност.

  • Трошкови плата запослених су обавеза Министарства просвјете и културе, док се текући трошкови установе финансирају из буџета града. Када се ради о штети од земљотреса, пукотине које су настале на објекту библиотеке старом више од 130 године, санирали смо властитим средствима, а о свему су обавијештени и надлежни – казала је Плиснићева.

Расправу о пословању Спортског центра обиљежиле су дискусије одборника о плати директора ове, али и осталих јавних установа и предузећа. Одборник СДС-а Витомир Пиваш затражио је од директора овог центра Мирослава Симића појашњење његових обавеза и дужности, казавши да је плата директора три пута већа од просјечне плате запослених у центру, док је одборник СНСД-а Давор Симић подсјетио да се приликом разматрања годишњег извјештаја Дома здравља, на првом дијелу засједања. није помињало лично примање директора. Он је упозорио на различите аршине којим се одборници скупштинске већине односе према појединим установама.

  • Ако је то политика, зашто се онда исто не односите према свима – рекао је Симић.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић казала је да сматра да љекари и медицинско особље, због природе посла, и треба да имају више плате.

Директор Спортског центра, одговарајући на питања одборника, казао је да су плате запослених у овој установи прошле потребне процедуре и градску ревизију.

  • Ако су високе, ви ћете их смањити – истакао је он, а на питање одборника Пиваша о санирању крова Спортског центра и додјеле термина за спортске колективе, нагласио је да је кров, послије потраге за најоптималнијим рјешењем, пресвучен одговарајућом фолијом, а тај посао плаћен је 36.000 КМ.
  • Термине у Спортском центру и на терену са вјештачком травом користе спортски клубови према утврђеном распореду, а предност имају сениорска и омладинске селекције ФК „Текстилац“ с обзиром на учешће клуба у изградњи терена – казао је Симић додајући, на питање одборника Ђурића о реконструкцији Партизановог игралишта, да тендерске процедуре за овај терен, проводи Градска управа.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић је током расправе о извјештају Центра за културу затражио појашњење за недавно умањење плате директора за 20 одсто.

  • Да ли се ради о солидарисању и да ли је то пут и за друге установе – упитао је Ђурић, док је одборник СДС-а Бранко Катанић похвалио овај чин директора казавши да се ради о одговорном чину.

Директор Центра за културу Јеленко Живковић објаснио је да је умањење плате резултат његовог захтјева с обзиром на мањи обим посла ове установе, који је условљен пандемијом.

Расправа се водила и о пословању Туристичке организације у 2020. години, приликом чега је шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић истакао статус вршиоца дужности директора Младена Пећића.

В.д. директора „Дервентског листа и Радио Дервенте“ Чедо Вујичић представљајући извјештај о пословању овог јавног предузећа у прошлој години нагласио је да је, иако је година коју је обиљажила пандемија вируса корона била посебно изазовна, за ово предузеће била најбоља у финансијском смислу.

– Без обзира што се редакција суочавала са недостатком догађаја и тема, одштампан је планирани број издања, на уобичајеном броју страна, а на интернет порталу свакодневно су објављиване информације. Проблем је представљала дистрибуција листа, с обзиром на мјере које су биле на снази. Иако у отежаним условима рада због пандемије, одговорили смо на све позиве за праћење догађаја – рекао је Вујичић додавши да су редовно измириване све обавезе према радницима и фондовима.

Предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, сумирајући данашње засједање, поновио је да извјештаји јавних установа и предузећа за прошлу годину нису подржани, као ни рад Надзорног одбора „Дервентског листа и Радио Дервенте“.

  • Од разрјешења в.д. директора Геронтологије и Туристичке организације и именовања нових в.д. се одустало. Остали смо при ставу да досадашњи в.д. директора Геронтолошког центра Ђурђа Додик Пијетловић настави да ради до расписивања конкурса. Имовали смо нови Надзорни одбор „Дервентског листа и Радио Дервенте“ – рекао је Земуновић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић оцијенио је да је указано „на неправилности и незаконите радње“ у јавним установама.

  • При томе првенствено мислим на неименовање на мјесто директора установа, тачније одржавање директора по неколико година на функцији вршилаца дужности. Због тога смо на дневни рад засједања и ставили разрјешење вршилаца дужности директора – објаснио је Ђурић додавши да скупштинска већина не сумња да поједини директори добро раде свој посао, нарочито директорица Геронтолошког центра.
  • Није до нас то што је ту директорицу неко ко ју је предложио на ту функцију, оставио на функцији вршиоца дужности више од пет година на концу је не именујући директором установе, те смо зато покренули конкурсну процедуру, да се у складу са Законом именују директори, а да се разријеше вршиоци дужности – казао је Ђурић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш рекао је да приликом разматрања извјештаја о раду јавних установа и предузећа недостајало поштовања законских прописа и процедура.

  • Скупштинска већина има право да гласа како је гласала. Када се ради о разрјешењу в.д. директора и именовање нових, на моје инсистирање да не улазимо у замку и не правимо проблем, успјели смо се договорити да превазиђемо ово стање – рекао је Томаш.

Једногласну подршку одборника добиле су информације о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у школској 2020/2021. години у ОШ „19. април“, календеровачкој и осињској основној школи, док иста информација за ОШ „Никола Тесла“ није добила подршку већине изабраних представника. Сви одборници подржали су и информације о упису ученика и заступљености наставног кадра у текућој школској години, те плану уписа за наредну школску годину у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ и Стручној и техничкој школи. Усвојени су приједлози за разрјешење, те именовање комисија за избор по јавним конкурсима у Дому здравља, Геронотолошком центру и Туристичкој организацији, те је разријешен Надзорни одбор „Дервентског листа и Радио Дервенте“ и именован нови.

Related posts

СВИ ЂАЦИ 1. СЕПТЕМБРА У КЛУПАМА, ЧАСОВИ СКРАЋЕНИ

admin

НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА У ДЕРВЕНТИ

admin

Ћирилица благо које
је запостављено

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još