Друштво

На домаћу зимницу замирише
тек понеко двориште

Иако би сезона припреме зимнице требало да буде у пуном јеку, све су рјеђа дворишта из којих се шири препознатљив и неодољив мирис домаћег ајвара, пекмеза или других јесењих делиција.

Прилично високе цијене поврћа, воћа и осталих кухињских потрепштина, али и све мање оних који су вољни да се отисну у посао припреме сланих или слатких ђаконија, кумовали су све празнијим смочницама.

Међу ријетким домаћицама које топле септембарске дане испуњавају припремом домаћег ајвара је Јелена Ђурђевић. Она ајвар припрема према истом рецепту већ 30 година.

– Рецепт сам добила од мајке, а додатне савјете од свекрве и са њим нема грешке. Ајвар је у нашој породици обавезан дио трпезе, а ове године у припреми су ми помагали супруг и унучићи – рекла је Ђурђевићева.

Паприке за ајвар увијек пече, јер је тако готов производ укуснији, а смјесу увијек кува на шпорету на дрва.

– Ајвар обавезно кувам у великој шерпи на шпорету на дрва и то на лаганој ватри. Зачине додајем пажљиво, а посебно сам опрезна са љутом папричицом, јер ајвар радо једу и моји унучићи – казала је ова Дервенћанка напомињући да су ове године сви састојци знатно скупљи него раније.

– Значајан дио прихода, у мом случају пензије, треба издвојити за ово заиста лијепо задовољство. Јефтиније је у трговини  купити теглу ајвара, иако је и то скупо, али домаћи је без премца – додала је Ђурђевићева у чијој се остави до зиме нађу и кисели краставчићи, шарена салата и кисели купус, јер без свега тога се, каже, зимска трпеза не може замислити.

И њена суграђанка Марица и даље се радије опредјељује за домаћу зимницу без обзира што захтијева више улагања и труда.

– Прошле суботе сам у маркету купила црвене паприке по цијени од двије и по марке за килограм и заиста су биле добре, „меснате“, док иста врста паприке на пијаци кошта три до четири марке. У својој башти производим лук, мркву, жуту паприку и пантлиџан, тако да ћу на крају моћи повољније да припремим ајвар него да све састојке купим – додаје Марица истичући да су осим поврћа ове године при припреми зимнице значајна издвајања и за уље, со, шећер, сирће и амбалажу.

С друге стране, оне домаћице које услужно праве домаћу зимницу, кажу да наруџби имају и превише. Разлог је, додају, чињеница да је све мање оних који желе да посвете вријеме овом послу, а знају да цијене квалитет домаћег.

– Прије неколико година сам почела да правим ајвар, пинђур, сокове и слатка по наруџби и ове године сам морала да смањим број наруџби, јер не могу да стигнем све да испоштујем. Људи знају да је домаће домаће – каже једна суграђанка.

Цијене

Свима који су се мало више заинтересовали за могућност припреме домаће зимнице јасно је да су састојци ове године скупљи него лани, а драстично скупљи у односу на претходне године.

Килограм корнишона на пијаци кошта око пет марака, карфиола три, мркве око три марке, а зеленог парадајза око двије марке. Црвена паприке кошта од три до четири марке за килограм, црвени лук 2,50 КМ, а бијели лук од осам до десет марака.

Related posts

Ђаци ОШ „Никола Тесла“ наставу ће похађати у ОШ „19. април“ и средњим школама

admin

Васпитачи прва карика у ланцу образовања

admin

Берба љешника крајем љета

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još