Друштво

Обновљени храм за Божић
ће дочекати вјернике

Храм Вазнесења Господњег у Великој Сочаници ових дана добија фасаду и унутрашњу керамику, а планирано је да се црквени инвентар у унутрашњост цркве врати прије Божића када би храм поново требало да отвори врата за вјернике.

Реконструкцију сочаничке цркве, која је почела половином фебруара, подржали су град, Епархија зворничко – тузланска и бројни донатори, а све у циљу враћања сјаја храму који окупља значајан број вјерника.

Надлежни свештеник Славољуб Тривић казао је да се ужурбано ради на постављању унутрашње керемике и враћању црквеног инвентара.

– У плану је да иконостас, иконе и остали црквени инвентар у храм вратимо до краја године, односно прије Божића, јер жеља нам је да божићну литургију служимо у храму. Мајстори раде свој дио посла, уз захвалност Богу и свим приложницима, храм добија нови изглед – казао је Тривић.

Предсједник Грађевинског одбора Драгислав Зарић додао се у првој фази реконструкције изводе радови вриједни 270.000 марака.

– Мајстори ових дана лијепе стиропор који претходи фасади, а на спољашности цркве планирано је још да изградимо нову стазу. Од унутрашњих радова остаје да се степениште улаза у звоник и на балкон обложе керамиком и постави ограда на степеништу и тераси – рекао је Зарић додавши да ће друга фаза реконструкције обухватити  осликавање храма.

Изградња сочаничке цркве почела је 1922. године, а завршена је 1934. године, док је храм 1936. године освештао митрополит дабробосанског Нектарија.

Крст

Сочанички храм, који ће послије завршетка радова засијати новим сјајем, већ краси крст висине 2,5 метара који је поклон супружника Видомира и Даринке Којић из овог села.

Related posts

Четири деценије нису
избрисале ђачке успомене

Derventski List

Будући фризери и бербери
плијене ентузијазмом

Derventski List

Дервента, најмлађи град Српске са историјом која сеже далеко у прошлост

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još