Друштво

Од дворишта створио
музеј у малом

Млин, дрвене конструкције са рустичним детаљима, старо оруђе и алатке, те преслица чине двориште Милована Стојаковића на Гаковцу правим малим музејом, а посвећеност којом овај Дервенћанин прикупља рустичне елементе превазилази хоби.

Улаз у двориште Стојаковић је украсио сопственим ручним радовима у виду дрвених конструкција од греда и других дијелова зграде старе око 100 година, а како је сам истакао, одлучио је да заједно са својим рукотворинама изложи и антиквитете које је сакупљао током година.

– У иностранству сам провео око 30 година радећи као угоститељ, па сам током тог периода долазио у сусрет са антиквитетима и једноставно ми је било природно да почнем и сам да сакупљам алате, оруђе и детаље у Француској, Италији, Швајцарској, Њемачкој и Аустрији. Све што сам сакупио само је чекало када и на који начин ће бити изложено – рекао је Стојаковић додавши да је инспирацију црпио и на сајмовима.

– Први изазов био је пронаћи дрво које може да се обрађује и уређује, јер сам знао да се ради о храсту и да је тешко доступно. Игром случаја, наишао сам на такве греде и „рогове“ у Омерагићима када је један од наших суграђана срушио зграду, препознао сам трагове сјекире и кесера и да се ради о дрвету старом више од 100 година и откупио их од њега – објаснио је Стојаковић који је прије двије године покренуо сопствену радионицу уређивања греда.

– Нисам се зауставио само на украшавању греда, желио сам да направим млин, сам сам то радио, смишљао и проводио замисли у дјело. Млину који је тренутно у дворишту претходила је и мања варијанта. Окушао сам се и у изради вјетрењача – додао је он.

Стојаковићевим не може да издвоји омиљени предмет из свом мини музеја, сви су му, додаје, подједнако важни и драги.

– Имам изложену преслицу и виле, точак од плугова, постоље и пеглу стару више од 100 година, маказе, прве бургије коришћене у дервентском крају, алатке за расклапање тестера, двоглед, гребен којим је чешљана вуна, потковице из 1915. године, те оруђе за украшавање зидова и краљевска брава. Те ствари одавно прикупљам и не могу да издвојим најдражу, једноставно ми је све као цјелина лијепо и драго – рекао је Стојаковић додавши да му је посебно задовољство када и суграђанима „запну“ за око његове поставке.

– Волим уређено двориште и драго ми је када људи пролазе поред куће и погледају у двориште, па се заинтересују. Надам се да ће украшавање дворишта на овај начин још више заживјети код нас – додао је овај Дервенћанин истакавши да ће све док буде имао снаге израђивати рукотворине.

Зид од шкољки

Милован Стојаковић је један ручни рад посветио својој породици.

– На једном повећем комаду иверице, што чини скоро пола зида, одлучио сам да направим посвету својој породици. Боравећи у Италији, сакупљао сам шкољке на плажама и искомбиновао на тој иверици тако да формирају моје, иницијале моје супруге, сина, снахе и мале унучице, а у средини сам истакао срце – објаснио је Стојаковић.

Related posts

Поклоничко путовање у манастир Острог овог викенда

admin

Вече родољубиве и духовне поезије

admin

Богато илустрован запис о
дервентској народној ношњи

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još