ИЗДВОЈЕНОНовости

Почиње реконструкција
објекта ОШ „Никола Тесла“

Градоначелник Милорад Симић потписао је данас уговор о реконструкцији објекта Основне школе „Никола Тесла“ вриједан 5.272.000 марака, а послови на самој згради повјерени су конзорцијуму који предводи предузеће „Прода монт“ из Добоја, док је посао вањског уређења склопљен са конзорцијумом који предводи дервентски  „Геокоп“.

Реконструкција објекта оштећеног у земљотресу 2020. године финансира се из буџета Републике Српске и то као један од приоритетних пројеката из Прогама јавних инвестиција РС, а радови који ће школу учинити безбједном за наставу и боравак ђака, требали би да почну већ у првој половини мјесеца. Објекат ће реконструкцијом добити и нове функционалне цјелине, лифт и нову етажу у поткровљу читавом дужином.

Градоначелник Милорад Симић нагласио је да се ради о веома захтјевом пројекту чији значај је препознала и Влада РС.

– Влада је обезбиједила потребан новац за реконструкију и изражавам захвалност премијеру и предсједнику Републике Српске који су препознали значај овог пројекта. И локална заједница је у припрему документације и досадашња испитивања уложила 228.000 марака. Радови су повјерени озбиљним извођачима, па ће редузеће „Прода монт“ реконструисати објекат и тај посао је вриједан 4,7 милиона марака, док је фирма „Геокоп“ задужена за вањско уређење које је процијењено на око 300.000 марака – рекао је Симић.

Директор „Прода монта“ Горан Продић рекао је да ће радови на школи почети у идућих 15-так дана.

– Рок за завршетка радова је око 300 дана, а у питању је комплетна реконструкција школе, замјена кровне конструкције, промјена свих инсталација, подова, те остали послови који ће објекат довести у функционално стање. У другој фази радићемо фасаду – рекао је  Продић додајући да је објекат у лошем стању, а при томе и под заштитом, због чега је пред њима изазован и одговоран посао.

Избору извођача радова претходио је комплексан посао припреме документације, а који је, према ријечима начелнице Одјељења за просторно уређење Градске управе Споменке Живанић трајао више од годину.

– То је био захтјеван посао, јер је требало ускладити све са Заводом за заштиту споменика, рађена су и испитивања комплетне конструкције објеката, те је било потребно припремити обимну и веома детаљну пројектну документацију. С обзиром да се ради о објекту школе, он послије реконстукције мора да испуњава све услове безбједности, због чега су и извођачи морали да посједују све неопходне лиценце – додала је Живанићева.

Директор Основне школе „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић рекао је да сво особље и око 980 ученика ишчекују повратак у своју школу.

– Настава је сада распоређена у три различите школе, а повратком у наш објекат свима ће бити лакше, и наставницима и ученицима и родитељима – рекао је Ђурић.

Надзор над извођењем радова обављаће Републичка дирекција за обнову и развој.

Потписивању уговора присуствоваo je и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, представници Градске управе и предузећа који ће изводити радове.

Процедуре

Из Градске управе су подсјетли да је процедура избора пројектанта, која је покренута крајем 2021. године, трајала дуже од шест мјесеци, због жалби на тендерску документацију које су имале карактер опструкције поступка. Само пројектовање је захтјевало претходна испитивања пуне опеке аустријског формата и хемијског састава малтера уграђених у зидове објекта, те инжењерскогеолошка и геомеханичка испитивања тла за потребе санације.

Послије завршетка техничке документације, приступило се добијању дозволе за реконструкцију коју издаје Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и покретању процедуре за избор извођача радова.

Тендер, који је био расписан у новембру 2023. године, био је мађународни и њиме су изабрани најповољнији извођачи за посао реконструкције.

Related posts

ВЛАДИКА ФОТИЈЕ ОСВЕШТАО ЖИВОПИС У ЛУЖАНСКОМ ХРАМУ

admin

УЗ ТРУБАЧЕ И ПЈЕСМУ ОПРОСТИЛИ СЕ ОД ШКОЛЕ

admin

Дервента стасала
у успјешан град

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još