ИЗДВОЈЕНОКултура

ПРЕДСТАВЉЕНО „ПАСТИРСКО СЛОВО“

Пред великим бројем љубитеља писане ријечи, међу којима су и дервентски народни посланик Игор Жунић, начелник општине Пелагићево Симо Стакић, те бројни представници Српске православне цркве, у Центру за културу представљена је књига „Пастирско слово“ аутора протојереја-ставрофора Драгана М. Каиновића, коју је употпунио наступ пјевачке Етно групе СКУД „Дервента“.
Ради се о својеврсном зборнику текстова које је аутор кроз године писања објавио у бројим часописима, а издавач је Издавачка кућа Епархије зворничко-тузланске „Синај“.
– Већ дужи низ година пишем за разноразне часописе, а онда сам одлучио да направим селекцију текстова и објединим их у књигу. Дао сам владици Фотију рукопис и он је то одобрио одмах и дао свој благослов да се штампа. Има ту и теологије, политике, историје и екологије, а као пензионер хтио сам да оставим нешто иза себе, а само оно што је записано остаје – рекао је Каиновић додајући да очекује да његови суграђани прочитају књигу иако данас писана ријеч није на цијени.
– Очекујем да људи дођу и преузму свој примјерак јер ова књига се неће наплаћивати, него ћемо је дијелити, првенствено због тога што је Епархија зворничко-тузланска платила штампање, затим и због свештеника који су материјално и морално подржалo – додао је Каиновић захваливши се и начелнику општине Милораду Симићу који је подржао промоцију дјела.
О књизи су говорили професор Богословског факултета у Београду доц. др Растко Јовић и пјесник и члан СКК „Вихор“ Милорад Мишо Ђурђевић.
Јовић је истакао да је дјело значајно јер се аутор бави актуелним темама и проблемима, те има просвјетитељски карактер.
– У овој књизи има много љубави и ја сам је подијелио у три дијела, односно дио у којем доминирају политичке теме, дио са поучним чланцима и трећи дио са моралним поукама. Теме су ангажоване, аутор се њима бави овдје и сада и то са великим степеном слободе – рекао Jовић.
Ђурђевић је истакао да је ријеч о дјелу које треба да живи с народом сваки дан.
– Има много писаца и свештеника који пишу књиге, али ови чланци који су као зрневље хљеба у погачу саткани треба да стоје уз сваки сто за којим ручамо свакодневно. То је посебно дјело о коме треба разговарати сваки дан и које треба да буде дио нас самих, а прота Драган је дао један допринос нашем културном стваралаштву и духовном животу – рекао је Ђурђевић.
Књига је штампана у 1.000 примјерака, а може се преузети у Саборном храму Успења Пресвете Богорице и од самог аутора.

Related posts

„Басном из мог дворишта“ одушевили публику

admin

ГРИП И ВИРУСИ ПОХАРАЛИ ШКОЛЕ И ВРТИЋЕ

admin

Петница вјетар у леђа за
корачање стазама науке

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još