Култура

„Прљача“ по 22. пут славила
поетско стваралаштво

Завршна манифестација 22. Међународних илинданских пјесничких сусрета „Прљача 2023“ славила је данас најљепше стихове о љепотама вода окупивши награђене пјеснике и госте из Републике Српске, региона и шире у дервентском Центру за културу.

Саборовање лијепе писане ријечи по 22. пут организовао је Српски књижевни клуб „Вихор“, а ова манифестација осим културног значаја, истиче и туристичке потенцијале града на Укрини.

Предсједник Управног одбора „Вихора“ Милорад Ђурђевић истакао је задовољство што из године у годину манифестација и пјеснички конкурс окупља и нове и младе учеснике.

– На наш конкурс ове године своје радове доставило је 58 пјесника из Српске, ФБиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Хрватске, Њемачке и Швајцарске, а који су конкурисали за награде у три категорије. Сви ти радови нашли су се у зборнику који традиционално сачињавамо поводом ове манифестације. У зборнику су заступљени и пријатељи нашег клуба, као и радови наших преминулих пјесника – рекао је Ђурђевић захваливши се градоначелнику Милораду Симићу на дугогодишњој подршци.

Манифестацији је присуствовао градоначелник са сарадницима, који је и отворио манифестацију.

– Волим, подржавам и дијелим данашње задовољство са свим овим пјесницима и руководством „Вихора“. Данас имамо и госте који живе у бијелом свијету, од Србије до Канаде, и то само увећава задовољство данашњим скупом. Честитам свима који су учествовали на конкурсу и онима који су истакли ријеку Укрину и можда феномен „Водени цвијет“. Треба чувати природу, Укрину и његовати лијепу ријеч – рекао је Симић.

Друго учешће на овом конкурсу побједом за пјесму посвећеној љепотама вода крунисала је Марина Матић из Шабца.

– Први пут сам у Дервенти и искуство је сјајно. Много ми значи и награда и нова познанства – рекла је Матићева која је за побједничку пјесму „Сава“ инспирацију црпила управо из емоција везаних за ријеку.

Ученица деветог разреда из Пелагићева Ивана Калиновић на конкурсу је учествовала са пјесмом „Љубав је свуда“.

– Љубав је свуда баш како и наслов каже, ту се наводе и родитељи, школа, пријатељи, симпатије и једноставно све што нас окружује – казала је Калиновићева, а задовољство манифестацијом истакао је и Прњаворчанин Горан Вуковић.

– Од првих сусрета на Прљачи до данас, ређале су се манифестације и то је велико задовољство – рекао је Вуковић.

Гост овогодишње манифестације био је и члан Српске националне академије Канаде Жарко Брестовац којем је градоначелник додијелио плакету града Дервента, а пригодне поклоне уручио је и предсједник „Вихора“ Ненад Симић.

– Наша академија постоји 40 година и желим да се у своје име и у име академије захвалим на гостопримству овој манифестацији. У Дервенту сам дошао на сабор Брестоваца, а ово је други пут у 55 година, колико живим изван Дервенте, да сам дошао у наш град – рекао је Брестовац.

Побједници

Побједник у категорији шаљиве пјесме је Снежана Раковић из Бањалуке са пјесмом „Када је вода“, а у категорији „Укрински водени цвијет“ најбољом је проглашена пјесма „Посљедњи валцер“ потекла из пера Биљане Добриловић из Добоја.

Похваљене су и пјесме Кристине Милутин из Градишке, Драгице Грбић из Вишеграда и Милорада Ђурђевића из Дервенте.

Related posts

ИЗАБРАНЕ НАЈБОЉЕ ПЈЕСМЕ О ЉЕПОТАМА ВОДА

admin

Мушко-женски односи у призми модерних технологија

admin

Музика подигла завјесу „Љетне арт сцене“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još