EкономијаИЗДВОЈЕНО

ЦВЈЕТА ПРОДАЈА СТАНОВА

Слика Дервенте од лани се умногоме промијенила и захваљујући новим стамбено – пословним објектима који су никли широм града, а упркос цијенама станова којима наша општина парира много већим локалним заједницама, продаја иде и више него добро.

Иако међу Дервенћанима и даље влада мишљење „да народ нема пара“, број нових објеката који су завршени и усељени, или су пак у изградњи, то демантује. Тренутно се на неколико локација у граду налазе градилишта, а за неколико мјесеци биће изграђено још неколико стамбено-пословних објеката.

Инвеститори кажу да квадрат стана у новоизграђеним објектима кошта од 1.100 до 1.400 марака, док власници станова у старијим зградама за своје некретнине траже нешто мање новца, односно цијена обично не прелази 1.000 КМ за квадрат. Стан се у Дервенти може купити и по систему „кључ у руке“, а постоје и варијанте у којој купци на себе преузимају завршне радове.

За куповину новог, одмах усељивог стана потребно је издвојити од 40.000 марака и више, тако да и купци прије него што се одлуче за куповину, добро одмјере шта и како купују. Свака куповина, истичу, носи са собом ризик и плаше се да ли ће за свој новац да добију оно што су договорили.

– Често се у већим градовима дешава да човјек плати стан у изградњи, а инвеститор га је већ продао неколико пута. Нисам чуо да се то дешава и код нас, али увијек треба бити на опрезу. Ја сам стан купио прије неколико година, одмах пренио власништво тако да имам позитивно искуство са куповином – каже Дервенћанин Саша Ђ.

Један од већих инвеститора у Дервненти, Миланко Балешевић који стоји иза компаније „МБ Моторс-а“, нема веће замјерке на тренутно стање на тржишту. „Вила Парк“, коју је изградио, на сајму грађевинарства већ је добила награду за вањско уређење, а у току је изградња „Вила Медике“ у близини Дома здравља. Балешевић истиче да је интересовање велико и да већ у одмах по завршетку тог објекта, почиње изградња друге ламеле. За ову годину планирана је изградња и зграде „Вила Пошта“ са шест станова и пословним просторима, а недавно је најавио и да ће два објекта са 50 станова и свим пратећим садржајима градити у Улици Јована Дучића.

– Сви станови и пословни простори у згради „Вила Парк“ су продати у рекордном року, купци су добили власништво над својим становима. Такође, у првој ламели „Виле Медике“ у току је градња 16 станова, а 14 је већ резервисано. Због такве потражње одлучили смо да градимо и другу ламелу са 24 стана. Имали смо станове од 40 до 130 квадрата и сви су продати, а највише се траже мањи трособни станови од око 60 квадрата, јер су купци углавном млади брачни парови, који желе да имају спаваћу собу за себе и за дјецу – каже Балешевић додајући да станове доста купују и људи из иностранства

– Задовољни смо сарадњом и са Општинском управом, нико нас не кочи и не прави нам проблеме, а уз то се труде да изађу у сусрет у оквиру својих могућности. Важно је поштовати све прописе и брзо се дође до рјешења – додао је Балешевић.

Власник објекта „Вила Дорис“ Драган Тепић, зграду у ужем центру града изградио прошле године, углавном за породичне потребе, а за четири стана која је ставио на продају купци се интересују свакога дана.

– Интересовање је велико, за та четири стана потенцијални купци позвали су ме небројено пута, али људи на овом подручју углавном немају новац да плате стан – истиче Тепић.

У новоизграђеним зградама, више од половине станова су усељени, а преостали станови чекају своје купце или власнике да се врате из иностранства.

Хипотеке

Инвеститори који некретнине подижу уз помоћ кредита, а своје обавезе не успију да измире, сусрећу се са продајом тих објеката на добошу. У дервентским пословницима банака кажу да је било случајева продаје објеката који су били под хипотеком, али нису жељели да откривају детаље.

Продавци

Власници станове углавном продају лично, а када су купци задовољни преостали стамбени објекти продају се релативно лако. Ипак, на подручју општине постоји и агенција за некретнине, као и „агенти за продају станова“ који посао обављају самостално.

Статистика

Према подацима Републичког завода за статистику, у трећем тромјесечју прошле године број продатих завршених нових станова у Републици Српској већи је за 23,7 одсто у односу на просјечан број продатих нових станова у 2017. години.

Related posts

Великогоспојинска повеља
Полицијској станици

Derventski List

ВРТИЋ „ТРОЛ“: ПРИПРЕМА ЗА ШКОЛУ ОД 1. МАРТА

admin

ПРЕМИЈЕР РС ЗА ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ: МНОГИ ДА СЕ УГЛЕДАЈУ НА ДЕРВЕНТУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još