ИЗДВОЈЕНОНовости

Љубичасто рухо у знак подршке обољелим од епилепсије

Град Дервента придружиће се данас обиљежавању  „Љубичастог дана“, који се у Републици Српској  обиљежава као дан пружања подршке особама са епилепсијом и њиховим  породицама.

Због тренутне епидемиолошке ситуације овај дан ће у локалним заједницама бити обиљежен тако што ће зграде локалних управа бити освијетљене љубичастом бојом, а зграда Градске управе у Дервенти данас ће од 19 до 22 часа бити у љубичастом руху.

„Љубичасти дан“ се 26. марта у свијету обиљежава од 2008. године на иницијативу дјевојчице Меган  Касиди, њених родитеља и Удружења за епилепсију из Нове Шкотске у Канади, а Удружење обољелих од епилепсије РС први пут га обиљежава од 2019. године.

Епилепсија је једна од најучесталијих болести, односно поремећаја у неурологији која представља повремени и најчешће краткотрајни поремећај функције коре мозга.

У свијету од епилепсије болује око 50 милион људи, а  према подацима Института за јавно здравство РС око 6.000 обољелих је у Српској.

Related posts

„Тролов“ базар за маленог Михајла први у низу

admin

ОСВЕШТАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ 28. МАЈА, НА СПАСОВДАН

admin

Дефиле и матурско вече жељно очекују

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još