Друштво

Узгајивачи оваца
добили корисне савјете

Дио Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села Републике Српске за 2023. годину који се односи на овчарство, уз савјете о исхрани, збрињавању и превентивној здравственој заштити оваца, представљен је данас дервентским пољопривредницима.

Презентацију у Центру за културу организовао је Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства у водопривреде Владе РС, а виши стручни сарадник за сточарство из добојског ресора Радмила Цвијић казала је да је презентација у ствари и једнодневна обука за фармере који се баве овчарством.

– Ове године смањен је лимит по броју грла. У овчарској производњи да би неко остварио подстицај требало је да има минимум 100 приплодних оваца, а од ове године то је 50 грла – рекла је Цвијићева додавши да је пољопривредницима представљен и правилник о капиталним инвестицијама.

– Иако Дервента спада у равничарска подручја, овчарство се ипак развија из године у годину. Очекујемо далеко више захтјева за подстицај када је овчарска производња у питању, а  томе доприноси и смањен број јединки у основном стаду – казала је она.  

Виши стручни сарадник за овчарство из добојског ресора Наташа Раилић пренијела је пољопривредницима корисне савјете који се односе на правилну његу и одржавање здравља оваца.

Свињогојство

Предавање и презентација правилника о начину остваривања новчаних подстицаја за област свињогојства биће одржана у Центру за културу 11. априла у 11 часова. У овогодишњем правилнику који се односи на наведену област, такође има измјена, па је број потребних јединки у домаћинству (крмача и назимица) смањен на минимално десет. Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе подсјећају да републички подстицај износи до 250 КМ по грлу.

Related posts

Симбол информисања свих генерација

admin

МОДЕРНИ ТРЕТМАНИ БРИШУ БОРЕ

admin

РЕЗ НА ТРИФУНДАН МОЛИТВА ЗА СОЧНЕ ГРОЗДОВЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još