EкономијаИЗДВОЈЕНО

ЦВЈЕТА ПРОДАЈА СТАНОВА

Слика Дервенте од лани се умногоме промијенила и захваљујући новим стамбено – пословним објектима који су никли широм града, а упркос цијенама станова којима наша општина парира много већим локалним заједницама, продаја иде и више него добро.

Иако међу Дервенћанима и даље влада мишљење „да народ нема пара“, број нових објеката који су завршени и усељени, или су пак у изградњи, то демантује. Тренутно се на неколико локација у граду налазе градилишта, а за неколико мјесеци биће изграђено још неколико стамбено-пословних објеката.

Инвеститори кажу да квадрат стана у новоизграђеним објектима кошта од 1.100 до 1.400 марака, док власници станова у старијим зградама за своје некретнине траже нешто мање новца, односно цијена обично не прелази 1.000 КМ за квадрат. Стан се у Дервенти може купити и по систему „кључ у руке“, а постоје и варијанте у којој купци на себе преузимају завршне радове.

За куповину новог, одмах усељивог стана потребно је издвојити од 40.000 марака и више, тако да и купци прије него што се одлуче за куповину, добро одмјере шта и како купују. Свака куповина, истичу, носи са собом ризик и плаше се да ли ће за свој новац да добију оно што су договорили.

– Често се у већим градовима дешава да човјек плати стан у изградњи, а инвеститор га је већ продао неколико пута. Нисам чуо да се то дешава и код нас, али увијек треба бити на опрезу. Ја сам стан купио прије неколико година, одмах пренио власништво тако да имам позитивно искуство са куповином – каже Дервенћанин Саша Ђ.

Један од већих инвеститора у Дервненти, Миланко Балешевић који стоји иза компаније „МБ Моторс-а“, нема веће замјерке на тренутно стање на тржишту. „Вила Парк“, коју је изградио, на сајму грађевинарства већ је добила награду за вањско уређење, а у току је изградња „Вила Медике“ у близини Дома здравља. Балешевић истиче да је интересовање велико и да већ у одмах по завршетку тог објекта, почиње изградња друге ламеле. За ову годину планирана је изградња и зграде „Вила Пошта“ са шест станова и пословним просторима, а недавно је најавио и да ће два објекта са 50 станова и свим пратећим садржајима градити у Улици Јована Дучића.

– Сви станови и пословни простори у згради „Вила Парк“ су продати у рекордном року, купци су добили власништво над својим становима. Такође, у првој ламели „Виле Медике“ у току је градња 16 станова, а 14 је већ резервисано. Због такве потражње одлучили смо да градимо и другу ламелу са 24 стана. Имали смо станове од 40 до 130 квадрата и сви су продати, а највише се траже мањи трособни станови од око 60 квадрата, јер су купци углавном млади брачни парови, који желе да имају спаваћу собу за себе и за дјецу – каже Балешевић додајући да станове доста купују и људи из иностранства

– Задовољни смо сарадњом и са Општинском управом, нико нас не кочи и не прави нам проблеме, а уз то се труде да изађу у сусрет у оквиру својих могућности. Важно је поштовати све прописе и брзо се дође до рјешења – додао је Балешевић.

Власник објекта „Вила Дорис“ Драган Тепић, зграду у ужем центру града изградио прошле године, углавном за породичне потребе, а за четири стана која је ставио на продају купци се интересују свакога дана.

– Интересовање је велико, за та четири стана потенцијални купци позвали су ме небројено пута, али људи на овом подручју углавном немају новац да плате стан – истиче Тепић.

У новоизграђеним зградама, више од половине станова су усељени, а преостали станови чекају своје купце или власнике да се врате из иностранства.

Хипотеке

Инвеститори који некретнине подижу уз помоћ кредита, а своје обавезе не успију да измире, сусрећу се са продајом тих објеката на добошу. У дервентским пословницима банака кажу да је било случајева продаје објеката који су били под хипотеком, али нису жељели да откривају детаље.

Продавци

Власници станове углавном продају лично, а када су купци задовољни преостали стамбени објекти продају се релативно лако. Ипак, на подручју општине постоји и агенција за некретнине, као и „агенти за продају станова“ који посао обављају самостално.

Статистика

Према подацима Републичког завода за статистику, у трећем тромјесечју прошле године број продатих завршених нових станова у Републици Српској већи је за 23,7 одсто у односу на просјечан број продатих нових станова у 2017. години.

Related posts

БИВШИ ДИРЕКТОР „УНИСА“ ОШТЕТИО РС ЗА 3,5 МИЛИОНА КМ

admin

Почело обиљежавање „Недјеље Црвеног крста“

admin

ПРЕЗЕНТОВАНА ТЕХНОЛОГИЈА БИОГАСНИХ ЕЛЕКТРАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još