Друштво

ИНКЛУЗИЈА У ФОКУСУ НОВОГ ЗАКОНА

На јавној расправи о Нацрту измјена и допуна Закона о основном васпитању и образовању, коју је Министарство просвјете и културе РС организовало данас у Дервенти, у фокусу је било инклузивно васпитање и образовање.

Поред представника надлежног министарства, јавној расправи су присуствовали начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, као и директори и представници основних школа са подручја добојске регије.

Начелница Одјељења за основно образовање и васпитање у Министарству просвјете и културе РС Гордана Дукић казала је да је циљ инклузије да се способности дјеце развију до максимума.

– Инклузивно образовање јесте право сваког лица, а поготово лица са посебним потребама, тачније, ученика са сметњама, те надарене и талентоване дјеце. Циљ је да се њихове способности развију до максимума користећи, прије свега, подршку која подразумијева флексибилне наставне планове и програме, стручне наставнике и стручну подршку која ће код ученика да развије кључне компетенције и припреми их да примјећују и поштују различитости, те да развијају толеранцију – казала је Дукићева.

Поред тога, Дукићева је додала да је образовна инклузија увод за социјалну инклузију. Према њеним ријечима, најважније је да дјеца буду спремна и оспособљена за укључивање у друштво и за самосталан живот.

– На данашњој дискусији било је ријечи о томе да постојећим школама за дјецу са сметњама у развоју пружимо шансу да буду стручна подршка, односно, ресурсни центри зашто што имају стручњаке, добре материјалне капацитете и у прилици су да своје знање и искуство дају школама и родитељима којима су потребна. С обзиром да имамо све већи број дјеце која имају потребу за додатном подршком, можемо искористити знање и могућности које нуди конкретно Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ у Дервенти. Дакле, они, као јединствена установа, чији је оснивач Влада РС, могли би да буду у служби инклузије на читавом простору РС – рекла је Дукићева.

Related posts

Недостатак радне снаге кочи проширење стада

admin

Пакетићима обрадовали
више од 100 суграђана

Derventski List

Ђаци у нову – стару школу неће прије јесени 2023.

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još