Друштво

ГРАЂАНИ ПОСТАЈУ ЗАВИСНИ И ОД ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА И ИГРИЦА

Проблеми са алкохолом и наркотицима најчешћи су узроци због којих се пацијенти јављају у Центар за ментално здравље дервентског Дома здравља, а неријетко се појаве и типови нових врста зависности, попут зависности од интернета, друштвених мрежа и игрица.

Новембар, познат као мјесец борбе против болести зависности, идеално је вријеме да се скрене пажња на свеприсутну појаву зависности која, у одређеном облику, погађа све генерације.

Специјалиста психијатрије у Центру за ментално здравље др Игор Ђујић каже да су у посљедње вријеме присутне и зависности новијег типа, попут зависности од одређене врсте понашања.

– Дакле, то су интернет, телефон, игрице и друштвене мреже, а ријеч је о млађој популацији, тачније, о дјеци и адолесцентима. Они се махом, у пратњи родитеља, јер су у питању малољетна лица, јављају психологу, а не психијатру – рекао је др Ђујић додајући да се спорадично појаве и случајеви зависности од седатива, никотина или коцке.

Према његовим ријечима, у дервентском Центру за ментално здравље регистровано је неколико десетина пацијената који се боре против болести зависности.

– Чињеница је да је број регистрованих корисника неколико пута мањи од стварног броја корисника и то је такозвана тамна бројка. Када су у питању болести зависности један од највећих проблема јесте управо то што људи не траже стручну помоћ све док не дођу у веома тешку ситуацију из које сами не могу да пронађу излаз – додао је др Ђујић истичући да је у нашем друштву и даље присутна стигма од психијатра и одређеног стања.

Он је нагласио да ће свако ко дође у Центар за ментално здравље бити примљен достојанствено, са уважавањем и уз апсолутно поштовање љекарске тајне.

Програм за дјецу

Др Игор Ђујић је подсјетио да Центар за ментално здравље већ трећу годину заредом учествује у реализацији програма под називом „Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза“, под патронатом републичких институција.

– Овај програм спроводимо у свим основним и средњим школама на подручју општине, гдје одржавамо предавања и радионице, с тим да реагујемо и у интервентним ситуацијама у зависности од потребе – казао је Ђујић.

Related posts

Савремена знања и модерни кабинети главни адути

admin

Школске дане украсили
слогом и активизмом

Derventski List

Владика сутра освештава цркву Светог Николаја Жичког

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još