ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОДСТРЕК ПОЉОПРИВРЕДИ ВЕЋИ ОД 300.000 КМ

Континуирана подршка Општинске управе за развој пољопривреде и села није изостала ни ове године, а пољопривредницима је из општинске касе у 2020. години исплаћено више од 302.000 марака.

За подстицаје у пољопривреди у овогодишњем буџету намијењено је, као и претходних година, 350.000 КМ, а подстицаји су одобравани свим подносиоцима захтјева који су испуњавали услове прописане правилником о додјели подстицаја.

Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности казали су да је Комисија за подстицај развоја пољопривреде и села запримила укупно 284 захтјева, од којих се највећи број, односно 92 захтјева, односио на подстицај за приплодну стоку за шта је исплаћено 78.600 КМ.

– За производњу приплодних јуница поднесена су и реализована 22 захтјева у вриједности од 13.650 КМ, док су за производњу и узгој квалитетно приплодних свиња реализована 44 захтјева, а подстицајна средства  су исплаћена у износу од 33.000 КМ. Свих 26 запримљених захтјева за производњу и узгој квалитетно приплодних оваца и коза су реализовани, а подстицајна средства су исплаћена  у износу 31.950 КМ – појаснили су из овог одјељења.

Објашњавају да су за производњу меса, у коју спада и тов јунади, свиња и пилића, реализована 33 пристигла захтјева, а исплаћено је укупно 26.220 КМ.

– Од тога је за тов јунади, по седам захтјева исплаћено 9.600 КМ, за тов пилића 14.460 , а за тов свиња 2.160 марака – објаснили су из одјељења.

За формирање мини фарми поднесен је један захтјев и исплаћено је 2.100 КМ, док је за производњу млијека реализовано 75 захтјева у вриједности од 131.360 марака.

Из овог одјељења истакли су да је за узгој 7.621 пчелињих друштава издвојено 30.484 марака, при чему је реализовано 60 захтјева, а запримљена и реализована су и два захтјева за воћарску и виноградарску производњу за шта је исплаћено 5.610 КМ. За производњу поврћа и цвијећа исплаћено је 16.002 марака.

Подстицајна средстава у износу од 4.116 марака исплаћена су за производњу љековитог, ароматичног и индустријског биљка, те производњу хељде, а за узгој препелица исплаћено је 400 КМ, док је за органску производњу поднесен један захтјев, те је исплаћено 1.560 КМ.

– За хемијску анализу узорака пољопривредног земљишта, општина је потписала Уговор  са Пољопривредним Институтом из Бањалуке, и поступак је још у току – истакли су из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Додали су да је општина Дервента до сада учествовала у реализацији Пројекта развоја руралног пословања у сарадњи са Јединицом за координацију пројеката у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, односно ИФАД-ом, а вриједност реализованих пројеката за ову годину износи око 35.000 КМ, док је општина износом од око 3.500 КМ суфинансирала пројекате набавке осам пластеника, као и за производњу краставаца корнишона , као и паприке и парадајза.

У току је поступак реализације пројекта садње воћарских култура шљиве и крушке у 2020. години.

Начелник општине Милорад Симић истиче да је подстицање пољопривредне производње једно од основних опредјељења Општинске управе и да се за ове намјене већ неколико година у буџету планирају значајна средства.

– Важно је нагласити да подстицају увијек буду исплаћени у току календарске године у којој је захтјев поднесен. Исто тако, желим да нагласим да је пракса већ неколико година да се подстицај исплаћује свим пољопривредницима који поднесу захтјев и испуне услове дефинисане Програмом подстицања пољопривредне производње. Таква пракса биће настављена и у наредном периоду, с нагласком на што шири обухват и што озбиљнију подршку онима који се опредијеле да живе од пољопривреде и да развијају производњу – рекао је Симић.

Према подацима Општинске управе, до сада је из општинског буџета за развој пољоприведе и села исплаћено око шест милиона марака, док са виших нивоа власти у пољопривреду на подручју Дервенте уложено око 18 милиона КМ.

Износи

Максималан износ подстицаја које је могло добили пољопривредно газдинство у току године, по основу једног или више видова производње, је 3.000 КМ, док је у случају да пољопривредна газдинства имају 25 и више музних грла или користе средства за набавку нове технолошке опреме, максимални износ подстицаја који су могли остварити био до 5.000 КМ.

Related posts

ЖРТВЕ ЧАРДАКА ЗАУВИЈЕК ЧУВАТИ ОД ЗАБОРАВА

admin

Кућа знања већ 109 година

admin

ПАКЕТИЋИ И ДРУЖЕЊЕ ИЗМАМИЛИ ОСМИЈЕХЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još