ИЗДВОЈЕНОНовости

Дом здравља се припрема за вакцинацију

Припреме за вакцинацију против корона вируса интензивне су и у дервентском Дому здравља, а група медицинског особља већ сутра почиње едукацију за предстојећу имунизацију.

Рекао је то директор Дома здравља у Дервенти др Мирко Шаран који је именован за координатора вакцинације између Министарства здравља и социјалне заштите, Института за јавно здравство и општинског Штаба за ванредне ситуације. Шаран је казао да, иако за сада нема конкретније инструкције надлежних, циљ је да Дом здравља буде спреман када вакцине против КОВИД-19 стигну како би вакцинација несметано текла.

– За сада још увијек не знамо која количина вакцина ће нам бити достављена, али очекујем да ће према приоритетима који ће бити утврђени, један дио доза омогућити вакцинацију комплетног особља у Дому здравља, те запослених у школама, вртићима, домовима за старија лица, као и другим јавним установама – рекао је Шаран.

Додаје да предстоји и утврђивање начина пријављивања и евиденције становништва заинтересованог за вакцину.

– Планирамо да, када стигне вакцина, вакцинацију организујемо на десетак пунктова како би процес био олакшан и како би се одвијао у краћем временском периоду – објаснио је директор Дома здравља.

Он је истакао да је прошле седмице почело серолошко тестирање запослених у службама Дома здравља.

– Желимо да добијемо податке колико је наших запослених симптоматски или асимптоматски преболовао инфекцију изазвану корона вирусом и да утврдимо колико их има антитијела, У неку руку, почели смо серолошко тестирање како бисмо особље релаксирали и истовремено утврдили ко би од њих требало да буде међу првима да прими вакцину – казао је Шаран.

Вакцинација против корона вируса у Републици Српској је почела средином мјесеца, а 2.000 доза вакцине „Спутњик“ најприје  примају медицински радници запослени у ковид одјељењима.

Масовнија вакцинација становништва, према најавама надлежних, требало би да почне посљедњих дана фебруара, када се очекује да пристигне још 200.000 доза „Спутњика“ за имунизацију 100.000 становника.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је раније да би у Српску требало да стигне укупно 400.000 доза руске вакцине, али и одређене количине вакцине „Фејзер“ и „Астра Зенека“. Вакцинација ће бити бесплатна.

Апел

Др Мирко Шаран је апеловао на грађане да се вакцинишу када имунизација почне.

– Вјерујем да је сувишно и помињати колико је значајно да се грађани вакцинишу, не само због себе, већ и због људи око себе. Вакцинација свакако значи корак напријед у смислу озбиљније одбране организма од вируса и надам се да ће сви који желе да се вакцинишу добити прилику за то – рекао је Шаран.

Related posts

Сјајном забавом за
најмлађе почео „Пркос – фест“

Derventski List

ПОЛА ВИЈЕКА ЊЕГУЈУ МУЗИЧКЕ ТАЛЕНТЕ (ФОТО)

admin

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još